1 kg rabarbaru półtorej szkl posiekanej cebuli szklanka rodzynek półtorej szkl cukru 4-5 ząbków czosnku 2 łyżki imbiru (najlepiej posiekanego korzenia) łyżka zmielonych nasion gorczycy łyżka mielonego ziela angielskiego łyżka mielonej kolendry pół łyżeczki pokruszonej papryczki chili ćwierć łyżeczki mielonego cynamonu ćwierć łyżeczki mielonych goździków 2 łyżki miodu 2 łyżki białego wytrawnego wina półtorej szklanki octu winnego łyżka soliRabarbar obrać i pokroić w kostkę, rodzynki sparzyć osączyć w miseczce skropić winem do rondla włożyć rabarbar i cebule, rozprażyć dodać wszystkie składniki (oprócz octu i miodu) i gotować na małym ogniu ok 30 min ciągle mieszając... po czym zmiksować i dodać ocet i gotować kolejne 30 min pod koniec gotowania dodać miód i odparować gęstą pastę dodać do słoiczków i pasteryzować ok 10 min