Wykonanie
Chutney to sos, który wywodzi się z kuchni indyjskiej. W tym sosie możemy wyczuć pełen wachlarz smaków od bardzo pikantnego przez łagodny do słodkiego. W krajach zachodnich dostępny w sklepach jako gotowe sosy na bazie różnych składników, w Indiach zawsze sporządza się go na bieżąco z sezonowych
owoców i warzyw. Tradycyjne odmiany chutney to :
cebulowe,
pomidorowe,
kolendrowe, limonowe,
mangowe,
czosnkowe,
ogórkowe,
miętowe,
kokosowe i tamaryndowce. Ja wybrałam chutney na bazie
mango i szczerze mówiąc jestem fanką tego sosu. Niezwykle wyrazisty , piekielnie pikantny doskonały do wszelkiego rodzaju
mięs na zimno. Polecam zwolennikom mocnych smaków.
Składniki:- 2
owoce mango,- 3 łyżki
rodzynek,- 1 szklanka
octu winnego,- pół szklanki
cukru,- około 2 cm obranego i posiekanego świeżego
imbiru,- 4 ząbki
czosnku przeciśniętego przez praskę,- 4
goździki,- pół łyżeczki
chili,- pół łyżeczki
gorczycy,- pół łyżeczki
soli,- pół szklanki
wody,- grubo zmielony
pieprz do smaku.Sposób wykonania:do garnka wlewamy
ocet winny, dodajemy
cukier i
wodę, wszystko razem mieszamy i gotujemy 10 minut,następnie dodajemy
przyprawy i gotujemy na małym ogniu aż pozostanie około ¾ szklanki
syropu,
syrop przelewamy przez sito, dodajemy
imbir,
czosnek,
rodzynki i pokrojone w kostkę
mango,całość smażymy na średnim ogniu aż
mango się zeszkli,studzimy i podajemy do ulubionych potraw
mięsnych lub wegetariańskich.