Wykonanie
Cukinia tego sezonu obrodziła i to bardzo... Był
dżem z
cukinii, placuszki ze skwareczkami, ciasto
czekoladowe z
cukinią. Żeby ten smak pozostał na dłużej postanowiłam ją "zamknąć w słoiku" i tak powstała
Sałatka z
cukinii i
chili na zimę - przepis podpatrzyłam na blogu u Ewy - Zapraszam...
- 3 kg
młodych cukinii- 6 dużych
cebul- 3
papryczki chili- 3 łyżki
gorczycy- 300 g
cukru- 250 ml
octu winnego- 150 g
soli-
cukinię dokładnie umyć, pokroić w cienkie plasterki (można np. na maszynce do krojenia )- zasypać
solą, wymieszać i odstawić na min 2-3 godziny- po 2- 3 godzinach opłukać
cukinię pod bieżącą
wodą - odcedzić- z
papryczek chili usunąć pestki, pokroić w cienkie paseczki-
cebulę obrać i pokroić w cienkie piórka- do odciśniętej
cukinii dodać
papryczki chili,
cebulę,
gorczycę,
ocet cukier - wymieszać i odstawić na kolejne 2-3 godziny- nakładać ciasno do słoików (najlepiej małych), na górę wlać sok który został- pasteryzować od chwili zagotowania ok. 20 min- wystudzić, wynieść w chłodne i ciemne pomieszczenieSmacznego.