ßßß Cookit - przepis na Cukinia w zalewie curry

Cukinia w zalewie curry

nazwa

Wykonanie

Cukinia to jedno z warzyw, które wyjątkowo lubię. Można ją przygotować na wiele sposobów: grillować, faszerować, smażyć, dodawać do makaronów, zapiekanek i przygotować przetwory na zimę. W ubiegłym sezonie podałam przepisy na sałatki słoikowe z cukinią i kiszone cukinie . Tym razem przygotowałam cukinię w zalewie z curry, prawie identycznej jak do ogórków curry .
Do przepisu użyłam młodych, niewielkich cukinii, o bardzo miękkiej skórce. Jeśli macie duże cukinie z grubą skórką i dużymi nasionami, należy je obrać, wyciąć nasiona i pokroić w grube półplastry.
Cukinia w zalewie curry może być dodatkiem do dań obiadowych, kanapek i sałatek.
Składniki:
2,5 kg młodych cukinii
biała cebula pokrojona w grube plastry - po 1 plastrze do 0,5 l słoika
liście selera- po 1 dużym do 0,5 l słoika, jeśli nie macie świeżych liści, to można je zastąpić plastrem selera
nasiona gorczycy białej - 1/3 łyżeczki nasion na 0,5 l słoik
Zalewa *:
4 szkl. wody
1 szkl. octu 10%
1,5 łyżki soli
2 łyżeczki curry
40 dkg cukru
* Ilość zalewy potrzebnej do przygotowania przetworów zależy od tego jak dużo warzyw upakujemy w słoikach. Jeśli zabraknie zalewy należy przygotować kolejną jej porcję.
Przygotowanie:
Cukinie pokroić wzdłuż na ćwiartki, młodych niewielkich okazów nie trzeba obierać ze skórki.
W każdym ze słoików umieścić liść selera, plaster cebuli i nasiona gorczycy. Następnie ułożyć dosyć ściśle kawałki cukinii, aby słoiki były szczelnie wypełnione warzywami.
W garnku zagotować wodę, dodać cukier, sól, curry - gotować 2 minuty.
Dodać ocet, gotować jeszcze 0,5 minuty.
Cukinię w słoikach zalać gorącą zalewą, a następnie pasteryzować * 10 minut.
Słoiki ustawić dnem do góry, przykryć ręcznikiem, pozostawić do ostygnięcia.
* do pasteryzacji wstawiać słoiki z gorącą zalewą
Smacznego
Źródło:http://codziennik-kuchenny.blogspot.com/2015/08/cukinia-w-zalewie-curry.html