Wykonanie
Cukinia to jedno z warzyw, które wyjątkowo lubię. Można ją przygotować na wiele sposobów: grillować, faszerować, smażyć, dodawać do
makaronów, zapiekanek i przygotować
przetwory na zimę. W ubiegłym sezonie podałam przepisy na sałatki słoikowe z
cukinią i kiszone
cukinie . Tym razem przygotowałam
cukinię w zalewie z
curry, prawie identycznej jak do
ogórków curry .Do przepisu użyłam
młodych, niewielkich
cukinii, o bardzo miękkiej skórce. Jeśli macie duże
cukinie z grubą skórką i dużymi nasionami, należy je obrać, wyciąć nasiona i pokroić w grube półplastry.
Cukinia w zalewie
curry może być dodatkiem do dań obiadowych, kanapek i sałatek.
Składniki:2,5 kg
młodych cukiniibiała
cebula pokrojona w grube plastry - po 1 plastrze do 0,5 l słoikaliście
selera- po 1 dużym do 0,5 l słoika, jeśli nie macie świeżych liści, to można je zastąpić plastrem
seleranasiona
gorczycy białej - 1/3 łyżeczki nasion na 0,5 l słoikZalewa *:4 szkl.
wody1 szkl.
octu 10%1,5 łyżki
soli2 łyżeczki
curry40 dkg
cukru* Ilość zalewy potrzebnej do przygotowania
przetworów zależy od tego jak dużo warzyw upakujemy w słoikach. Jeśli zabraknie zalewy należy przygotować kolejną jej porcję.Przygotowanie:
Cukinie pokroić wzdłuż na ćwiartki,
młodych niewielkich okazów nie trzeba obierać ze skórki.W każdym ze słoików umieścić liść
selera, plaster
cebuli i nasiona
gorczycy. Następnie ułożyć dosyć ściśle kawałki
cukinii, aby słoiki były szczelnie wypełnione warzywami.W garnku zagotować
wodę, dodać
cukier,
sól,
curry - gotować 2 minuty.Dodać
ocet, gotować jeszcze 0,5 minuty.
Cukinię w słoikach zalać gorącą zalewą, a następnie pasteryzować * 10 minut.Słoiki ustawić dnem do góry, przykryć ręcznikiem, pozostawić do ostygnięcia.* do pasteryzacji wstawiać słoiki z gorącą zalewąSmacznego