Wykonanie
Uwielbiam
cukinię pod każdą postacią. Dzisiaj chciałam Wam pokazać sposób na cieszenie się jej smakiem także zimą :) Idealna nie za kwaśna w sam raz słodka. Błyskawiczna w przygotowaniu.Przepis wypatrzyłam na blogu Zufikowo . Polecam i to baaardzo :)Składniki:ok. 2,5 kg
młodej cukinii7 szkl
wody1,5szkl
octu 10% (użyłam Jamar)2 szkl.
cukru1,5 łyżki
soli1 czubata łyżka
curry2 średnie
cebuleliście
selerapo kilka ziarenek
gorczycy na słoik
Cukinię umyć, odciąć końcówki. Pokroić w plastry lub pół-plastry w zależności od wielkości.Słoiki i zakrętki (ja użyłam 1 litrowych i wyszło mi 6 słoików) umyć i wyparzyć (np. w piekarniku 130 stopni 15 minut). Do każdego słoika na dno ułożyć plastry
cebuli i szczyptę
gorczycy. W słoikach poukładać
cukinię a na wierzch kilka listów
selera.
Wodę,
ocet,
sól,
cukier i
curry zagotować. Ciepłą zalewą zalać
cukinię i zamknąć słoik. Pasteryzować tradycyjnie lub w piekarniku ok 10-15 minut (temp 130stopni).Smacznego :)