Wykonanie
Składniki: 60 dkg
serc wieprzowych 1
cebula 3 szklanki
bulionu z kostki 1/2 szklanki
śmietany 2 łyżki
masła 1
marchewka 2 łyżki
maki pszennej pół pęczka
natki pietruszki sól pieprzSerca dokładnie umyć, oczyścić z błonek, ugotować w osolonej wodzie .
Cebule obrać, pociąć w półtalarki. do garnka wlać
bulion, wrzucić ugotowane i pokrojone w paski
serca, dodać
cebulę i pokrojoną w słupki
marchewkę. gotować do miękkości
marchewki. Na patelni rozgrzać
masło, dodać
mąkę. Ciągle mieszając, lekko zrumienić. Zasmażkę rozprowadzić kilkoma łyżkami sosu z duszenia, dodać do gulaszu, zagotować. Dolać
śmietanę, przyprawić do smaku
solą i
pieprzem. Przed podaniem gulasz posypać opłukaną i posiekaną
natką.