Wykonanie
A' la Stroganow
Składniki:
serca wieprzowe 2 (ok. 0,6 kg)
marchew duża 1
seler 1
cebula 1
mąka pszenna 1-2 łyżki
masło 3 łyżki
koncentrat pomidorowy 2-3 łyżki
śmietana 3 łyżki
sól,
pieprz ziarnisty,
ziele angielskie,
liść laurowychili, starta gałka muszkatałowa,
imbir do smaku
natka pietruszki do przybrania (lub ulubione
zioła)Wykonanie:Umyte
serca przekroić na pół, zagotować w osolonej wodzie, zebrać pianę. Dodać ziele,
pieprz,
liść laurowy, nadal gotować na wolnym ogniu do miękkości. Umyte i obrane
seler i
marchew pokroić w słupki, dodać pod koniec gotowania
mięsa. Gdy
serca będą już miękkie wyjąc i pokroić w słupki. Wrzucić do
wywaru.
Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na
maśle, dodać
mąkę, zasmażyć. Rozcieńczyć rosołem, wymieszać ze
śmietaną i koncentratem. Dodać do zupy, Zagotować. Doprawić do smaku. Podawać z
pieczywem.