Wykonanie
Ciasto S’more inspirowane jest popularną w USA „ogniskową” przekąską, o tej samej nazwie. Składa się ona z
herbatników,
czekolady i podgrzanej nad ogniskiem pianki marshmallow.S’more
cake is inspired by popular in the USA campfire snack, with the same name. It contains biscuits, chocolate and heated over fire marshmallow.Składniki:150g
masła200g
cukru dark muscovado3 łyżki
kakao (niesłodzonego)150g
mąki3/4 łyżeczki
sodyszczypta
soli3
jajka0,5 dl
mleka sojowegopodwójna porcja kremu marshmallow z tego przepisu -> KLIKkilka kostek
czekolady (ok 4-6)kilka
herbatników (zależnie od wielkości – ok 5-10)
masło rozpuść na dużej patelni (na małym ogniu) wraz z
cukrem i
kakaogdy zacznie bulgotać, wyłącz gazdodaj
mąkę,
sodę i
sól i dokładnie wymieszajdodaj (po jednym)
jajka, za każdym razem dokładnie mieszając masę na koniec dodaj
mleko sojowe i ponownie wymieszajprzelej zawartość patelni do okrągłej foremki o średnicy 18 cmwstaw do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz ok 25-30 minutwystudź ciasto, następnie przekrój je na 2 częściposiekaj
czekoladęposmaruj dolny kawałek kremem marshmallow, posyp posiekaną
czekoladą i wyłóż kawałkami
herbatnikówposmaruj kremem górny kawałek ciasta i posmarowaną stroną połóż na dolnym, lekko dociśnijposmaruj całe ciasto pozostałym kremem, robiąc nieregularne „wierzchołki”, następnie przypal je lekki przy pomocy palnika (mają być złote, ale nie spalone)Smacznego! :)…Ingredients:150g of butter200g dark muscovado sugar3 tbsp of cocoa powder (unsweetened)150g of
flour3/4 tsp of baking
sodapinch of salt3 eggs0 , 5 dl soy milkdouble portion of marshmallow cream from this recipe – CLICKfew chocolate chuncks (about 4-6)few biscuits (about 5-10 – depends what size)on a low heat, in a big pan melt butter with sugar and cocoa powderwhen it starts to create small bubbles, turn off the heatadd
flour, baking
soda and salt, stir welladd eggs (one by the
time), stiring it well into the mixat the end add soy milk and stir well again
pour the batter into round pan (18cm diagonal)bake in the preheated oven at 180 C for 25-30 minuteslet it cool down,
than cut in to pieceschop chocolate finelysmear the bottom piece of
cake with marshmallow cream, sprinkle with chopped chocolate and add pieces of biscuitssmear the top piece of the
cake with marshmallow cream and put it on the bottom part, push it down a bitsmear the whole
cake with the leftover cream making irregular „peaks”,
than burn them a bit using kitchen torch (they suppose to be golden, not burnt)Bon appetit! :)