ßßß Cookit - przepis na Ciasto S’more / S’more cake

Ciasto S’more / S’more cake

nazwa

Wykonanie

Ciasto S’more inspirowane jest popularną w USA „ogniskową” przekąską, o tej samej nazwie. Składa się ona z herbatników, czekolady i podgrzanej nad ogniskiem pianki marshmallow.
S’more cake is inspired by popular in the USA campfire snack, with the same name. It contains biscuits, chocolate and heated over fire marshmallow.
Składniki:
150g masła
200g cukru dark muscovado
3 łyżki kakao (niesłodzonego)
150g mąki
3/4 łyżeczki sody
szczypta soli
3 jajka
0,5 dl mleka sojowego
podwójna porcja kremu marshmallow z tego przepisu -> KLIK
kilka kostek czekolady (ok 4-6)
kilka herbatników (zależnie od wielkości – ok 5-10)
masło rozpuść na dużej patelni (na małym ogniu) wraz z cukrem i kakao
gdy zacznie bulgotać, wyłącz gaz
dodaj mąkę, sodę i sól i dokładnie wymieszaj
dodaj (po jednym) jajka, za każdym razem dokładnie mieszając masę na koniec dodaj mleko sojowe i ponownie wymieszaj
przelej zawartość patelni do okrągłej foremki o średnicy 18 cm
wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz ok 25-30 minut
wystudź ciasto, następnie przekrój je na 2 części
posiekaj czekoladę
posmaruj dolny kawałek kremem marshmallow, posyp posiekaną czekoladą i wyłóż kawałkami herbatników
posmaruj kremem górny kawałek ciasta i posmarowaną stroną połóż na dolnym, lekko dociśnij
posmaruj całe ciasto pozostałym kremem, robiąc nieregularne „wierzchołki”, następnie przypal je lekki przy pomocy palnika (mają być złote, ale nie spalone)
Smacznego! :)

Ingredients:
150g of butter
200g dark muscovado sugar
3 tbsp of cocoa powder (unsweetened)
150g of flour
3/4 tsp of baking soda
pinch of salt
3 eggs
0 , 5 dl soy milk
double portion of marshmallow cream from this recipe – CLICK
few chocolate chuncks (about 4-6)
few biscuits (about 5-10 – depends what size)
on a low heat, in a big pan melt butter with sugar and cocoa powder
when it starts to create small bubbles, turn off the heat
add flour, baking soda and salt, stir well
add eggs (one by the time), stiring it well into the mix
at the end add soy milk and stir well again
pour the batter into round pan (18cm diagonal)
bake in the preheated oven at 180 C for 25-30 minutes
let it cool down, than cut in to pieces
chop chocolate finely
smear the bottom piece of cake with marshmallow cream, sprinkle with chopped chocolate and add pieces of biscuits
smear the top piece of the cake with marshmallow cream and put it on the bottom part, push it down a bit
smear the whole cake with the leftover cream making irregular „peaks”, than burn them a bit using kitchen torch (they suppose to be golden, not burnt)
Bon appetit! :)
Źródło:http://sweetworldofs.pl/2015/01/27/ciasto-smore