ßßß Cookit - przepis na Bezglutenowe babeczki czekoladowe / Gluten-free chocolate cupcakes

Bezglutenowe babeczki czekoladowe / Gluten-free chocolate cupcakes

nazwa

Wykonanie

Coraz bardziej zaczyna wciągać mnie pieczenie ciast na mące bezglutenowej – pierwsza próba była nie do końca udana, ale już przy drugiej i kolejnych sprawy mają się zupełnie inaczej. Te babeczki są niemal identyczne jak ich pierwowzór na mące pszennej.
I’m more and more into baking with gluten-free flour mix – first try wasn’t perfect, but the second one and next ones are a different story. These cupcakes are almost exactly the same as their wheat flour counterpart.
Składniki (na 12 babeczek):
150g masła
250g ciemnego cukru muscovado
3 łyżki kakao
150g mąki bezglutenowej
szczypta soli
1/3 łyżeczki sody
4 jajka
100g czekolady mlecznej
1dl (100ml) mleka (np ryżowego)
rozpuść masło z cukrem i kakao
wyłącz gaz, dodaj mąkę, sól i sodę, dokładnie wymieszaj
dodaj jajka (po jednym), i również dokładnie wymieszaj
dodaj czekoladę – jak zacznie się rozpuszczać wymieszaj
dodaj mleko i… wymieszaj
konsystencja ciasta będzie bardzo luźna – tak ma być
podziel masę między 12 foremek i piecz w 190 C przez ok 12 minut, aż babeczki ładnie wyrosną
Smacznego! :)

Ingredients (for 12 cupcakes):
150g of butter
250g of dark muscovado sugar
3 tbsp cocoa (unsweetened)
pinch of salt
1/3 tsp of baking soda
4 eggs
100g milk chocolate
1dl (100ml) of milk (f.e. rice milk from Alpro)
melt butter with sugar and cocoa
turn off the heat, add flour, salt and baking soda, mix well
add eggs (one at a time), also mix well
add chocolate – when it melt, mix again
add milk and… stir again
consistency of the batter will be very runny – that how it should be
portion the batter between 12 cupcake paper molds and bake for about 12minutes in 190 C – until cupcakes rise beautifully
Bon appetit! :)
Źródło:http://sweetworldofs.pl/2015/01/07/bezglutenowe-babeczki-czekoladowe