ßßß Cookit - przepis na Pieczone ziemniaki maślano-koperkowe ze szparagami

Pieczone ziemniaki maślano-koperkowe ze szparagami

nazwa

Wykonanie

6 maja 2014
Składniki: na 2 porcję:
8 średnich młodych ziemniaków
8 zielonych szparagów
1/2 pęczka koperku
2 łyżki masła+masło do wysmarowania blachy
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
2 łyżki przyprawy do ziemniaków
pieprz czarny świeżo mielony
sól
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać umyć , zalać wodą dodać sól, gotować na pół miękko ok 10 min.
Osuszyć nad gazem dodać masło,posiekany koperek oraz przyprawę do ziemniaków.
Potrząsnąć parokrotnie garnkiem do oblepienia się kartofli dodanymi składnikami.
Ze szparagów poodcinać zdrewniałe końce.
Blaszkę do pieczenia wysmarować masłem ułożyć szparagi oraz ziemniaki.
Piec 30 min w 180st.
W połowie pieczenia przekręcić warzywa na drugą stronę.
Rozłożyć na talerze ( w proporcji 4 ziemniaki , 4 szparagi) Podawać z łyżką śmietany oprószoną czarnym świeżo zmielonym pieprzem.
(wersji fit możemy śmietanę zastąpić jogurtem naturalnym)
Smacznego
Post navigation
← Proste , smaczne i słodkie ciasteczka zasmakują każdemu łasuchowi.Zapraszam :)
Każdy czasem lubi zjeść pikantne skrzydełka w panierce. W taki sposób przygotujemy je samemu w domu . Są pyszne , pikantne i bardzo chrupiące :) →
Źródło:http://www.szczyptachili.pl/polaczenie-mlodych-ziemniakow-z-maslem-i-koperkiem-jest-wysmienite-do-tego-bogate-w-witaminy-szparagi-oraz-kwasna-smietana-stanowia-swietny-lekki-zestaw-obiadowy-na-cieple-dni