Aromatyczny i pyszny dodatek do ryb i mięs.Ziemniaki pieczone z koperkiem mogą stanowić samodzielne danie.Wspaniale smakują z sosem czosnkowym lub sosem tzatziki . Bardzo często podaję je z gyrosem z kurczaka oraz sałatką z ogórków kiszonych .Do dania ze zdjęcia wykorzystałam ziemniakimłode. Poza sezonem możemy użyć dowolnych ziemniaków. Należy je jednak pokroić na ćwiartki.Składniki:1 kg małych młodychziemniaków (można użyć dowolnych małych ziemniaków)Składniki marynaty:1/4 pęczka koperkupół płaskiej łyżeczki soli1/4 łyżeczki pieprzu1,5 czubatej łyżeczki przyprawy do ziemniaków (mi smakuje Prymat)4 łyżki oliwyWykonanie:Koperek siekamy. Dodajemy do niego pozostałe składniki marynaty.Całość mieszamy.Ziemniaki obieramy, myjemy, układamy w naczyniu żaroodpornym. Jeśli nie mamy ziemniakówmłodych, to wykorzystywane ziemniaki kroimy na ćwiartki.Marynatę wykładamy na ziemniaki i dokładnie całość mieszamy.Ziemniakimłode pieczemy około 45 minut w 190 stopniach (ziemniaki "stare" mogą potrzebować kilku minut więcej).Ziemniaki są gotowe, gdy są miękkie i apetycznie zrumienione. Pod koniec pieczenia, miękkość ziemniaków, sprawdzamy widelcem. Zawsze sprawdzamy na tym największym.Smacznego :)POST NIESPONSOROWANY