ßßß Cookit - przepis na Sezonowy torcik na zimno

Sezonowy torcik na zimno

nazwa

Wykonanie

6 czerwca 2014
Składniki:
2 tabliczki białej czekolady
2 łyżki śmietany 18%
2 łyżki cukru
1 łyżka żelatyny
1 galaretka cytrynowa
200 g. truskawek
1/2 pitaji
1/2 owocu karamboli
5-7 biszkoptów
Dodatkowo:
średniej wielkości miseczka lub mała tortownica , folia aluminiowa
Przygotowanie:
Galaretkę rozpuścić w 300ml wrzątku , odstawić w chłodne miejsce lub do lodówki.
Czekolady rozpuścić nad kąpielą wodną , dodać śmietanę , cukier oraz żelatynę.
Owoce umyć osuszyć z truskawek oderwać szypułki-przekroić na pół ,pitaję obrać pokroić w plasterki które następnie przekroić na 4 trójkąciki , zostawić odrobinę miąższy z którego zrobić 3 kuleczki łyżeczką.Karambolę pokroić w cienkie plasterki.
Miskę lub tortownicę wyłożyć szczelnie folią aluminiową , na dół położyć biszkopty a na nie truskawki. Ścianki ozdobić ścisło pitają oraz karambolą.
Do miski wlać najpierw masę czekoladową-odstawić w chłodne miejsce do stężnięcia.
Na wierzch masy czekoladowej ułożyć truskawki , kuleczki z pitaji oraz plasterek karamboli.
Całość zalać tężejącą galaretką.
Odstawić do lodówki na parę h. do całkowitego stężnięcia.
Tak przygotowany torcik można podawać z bitą śmietaną.
Smacznego
Post navigation
← Po prostu chłodnik z botwinki. Idealne danie na upalne dni. Można podać sam lub jak u mnie z młodymi ziemniakami jeśli ma być bardzie syto. Kalarepa fajnie wzbogaca smak dania a zmiana tradycyjnego w przypadku chłodnika szczypiorku na cebulę dodaje ostrości.
Nie codzienna wersja kotletów mielonych. Delikante lecz z charakterem. Sos barbecue stawia je w całkiem innej odsłonie :) →
Źródło:http://www.szczyptachili.pl/niezwykle-oryginalne-polaczenie-smakow-torcik-jest-banalnie-prosty-w-przygotowaniu-i-orzezwiajacy-smaki-wprost-eksploduja-w-ustach