ßßß Cookit - przepis na Mus z białej czekolady z biszkoptami i owocami.

Mus z białej czekolady z biszkoptami i owocami.

nazwa

Wykonanie

Pyszny mus śmietankowy z białą czekoladą, słodko-kwaśnymi owocami i biszkoptami nasączonymi likierem cytrynowym. A wszystko umieszczone w szklanych miseczkach i mocno schłodzone.
Wykorzystując te same składniki i wykonując te same czynności można przygotować jeden deser w formie tortu używając tortownicy. Tym razem zdecydowałam jednak użyć różnych miseczek i przygotować miniaturki mojego ulubionego deseru. Ponieważ jest dość kaloryczny robię go tylko okazjonalnie.
Składniki:
200 g białej czekolady
250 ml smietany 30%
2 żółtka
3 łyżki cukru
15 g żelatyny
400 ml śmietany 36%
kilka dużych, dojrzałych truskawek
2 owoce kiwi
kilka biszkoptów
likier "Limoncello" do nasączenia biszkoptów
Wykonanie:
-Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty krem.
-Śmietanę 30% zagotować/ tylko do momentu wrzenia/.
-Ubite żółtka zalać gorącą śmietanką, wymieszać.
-Dodać pokruszoną czekoladę i mieszać do momentu całkowitego rozpuszczenia.
-Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody i dodać do ciepłej masy.
-Całość starannie wymieszać i odstawić do całkowitego przestygnięcia.
-Ubić na sztywno schłodzoną śmietanę 36% i
delikatnie połączyć z zimną masą czekoladową.
-Truskawki umyć, obrać i pokroić w plasterki.
-Kiwi obrać i również pokroić w plastry.
-Przygotować kilka szklanych pojemniczków dowolnej wielkości i kształtu.
-Na dnie ułożyć warstwę biszkoptów nasączonych likierem.
-Pokrojone owoce ułożyć w dowolnej kompozycji przy ściankach pojemniczków ,lekko dociskając i zalać przygotowanym musem.
-Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
-Ozdobić świeżą miętą i owocami
Zamiast kilku pojemniczków można uzyć jednej tortownicy o średicy ok.20 cm
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2013/06/mus-z-biaej-czekolady-z-biszkoptaki-i.html