Wykonanie
W taki upał najlepiej poczęstowac się smakołykiem z lodówki. Po mniej więcej 3 godzinach ciasto jest gotowe do spożycia. Bardzo dobre , przypominające w smaku ptasie mleczko i stąd jego nazwa :) Deser nie należy do tych bardzo słodkich o czym może świadczyc fakt , że moje dzieci narzekają na zdecydowanie za małą ilośc
cukru ;) Co z kolei dla innych może byc zaletą :)
Foremka na keks : 22 cmSkładniki:600 ml
śmietanki kremówki 30 %1/2 szkl.
cukru100 g
czekolady gorzkiej50 g
czekolady mlecznej3 łyżki
żelatynyop. podłużnych
biszkoptówForemkę keksową wyłożyc papierem do pieczenia.
Żelatynę moczymy w 1/3 szkl. zimnej
wody, a gdy napęcznieje , podgrzewamy aby sie rozpuściła.
Czekoldaę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej.
Śmietanke ubijamy z
cukrem pudrem a pod koniec ubijania dodajemy rozpuszczoną
żelatynę. Powstały krem dzielimy na 3 części:mieszamy z rozpuszczona
czekoladąmieszamy z
czekoladą mleczną startąpozostaje białaNa dno foremki wykładamy białą masę , następnie
czekoladową i straciatellę a na samej gorze dociskamy
biszkopty. Ptasie mleczko odstawiamy do lodówki , aby deser dobrze się stężał. Przed podaniem wyjmujemy z foremki i usuwamy papier.Smacznego
/żródło - Przyjaciółka/