Wykonanie
Składniki:- 100g
czekolady mlecznej- 100g
czekolady białej- 100g
czekolady gorzkiej- 1 litr
śmietany 30%- 6 łyżeczek
żelatyny- 6 łyżek wrzątku- wiórki
gorzkiej czekolady do dekoracjiSposób przygotowania:1. Tortownicę o średnicy 18cm wykładamy folią aluminiową,
śmietanę dzielimy na 3 równe części.2.
Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej wraz z 2 łyżkami
śmietany, lekko studzimy. Pozostałą
śmietanę (1/3 litra) ubijamy na sztywno, następnie dodajemy przestudzoną
czekoladę, miksujemy, pod koniec wlewamy 1 łyżeczkę
żelatyny rozpuszczonej w 1 łyżce wrzątku, gdy uzyskamy gładką masę wylewamy do tortownicy i wkładamy do lodówki.3. Podobnie postępujemy z
czekoladą mleczną i białą, czyli każdą z osobna rozpuszczamy, mieszamy z 1/3litra ubitej
śmietany i z 1 łyżeczką rozpuszczonej
żelatyny.4. Gdy wylejemy wszystkie warstwy do tortownicy, posypujemy wiórkami czekoladowymi i wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Wyciągając ciasto z formy delikatnie odrywamy folię aluminiową.