Wykonanie
Na rocznicę ślubu obowiązkowo coś słodkiego :) Dla
męża czekoladożercy mus potrójnie
czekoladowy.
Potrzebujesz:60g
czekolady gorzkiej60g
czekolady mlecznej60g
czekolady białej3 opakowania po 200ml
śmietany kremówki9 łyżeczek
żelatynywrzątekPrzygotowanie:
Gorzką czekoladę łamiemy na kawałki i umieszczamy w rondlu. Dodajemy łyżkę
śmietany. W większym garnku zagotowujemy odrobinę
wody. Ustawiamy nad nią rondel i rozpuszczamy
czekoladę ze
śmietaną. Studzimy.Pozostałą część tego opakowania
śmietany, które już mamy otwarte ubijamy na sztywno. Dodajemy ostudzoną
czekoladę i miksujemy do połączenia.3 łyżeczki
żelatyny rozpuszczamy w 5 łyżkach wrzątku. Dokładnie mieszamy, chwilę studzimy i wlewamy do masy. Dokładnie mieszamy i rozlewamy do kieliszków/pucharków. Wstawiamy do lodówki do stężenia (30-min - 1h)W ten sam sposób przygotowujemy masę z
mlecznej i
białej czekolady. Gotowe!Może Was zastanawiać
czemu tak dużo
żelatyny: otóż masa wychodzi dość gęsta i inaczej trzeba by było przekładać ją łyżeczką do kieliszków. Nigdy nie wyjdzie równo :)Większa ilość płynnej
żelatyny rozrzedza nam masę i możemy ją wlać. Zastygnie równo i będzie wyglądała ładniej, a smak zostanie bez zmian.Smacznego!PS. Najlepszego, mężuś :) Dobrze, że Cię mam :)