ßßß Cookit - przepis na Potrójny mus czekoladowy - na rocznicę ślubu :)

Potrójny mus czekoladowy - na rocznicę ślubu :)

nazwa

Wykonanie

Na rocznicę ślubu obowiązkowo coś słodkiego :) Dla męża czekoladożercy mus potrójnie czekoladowy.
Potrzebujesz:
60g czekolady gorzkiej
60g czekolady mlecznej
60g czekolady białej
3 opakowania po 200ml śmietany kremówki
9 łyżeczek żelatyny
wrzątek
Przygotowanie:
Gorzką czekoladę łamiemy na kawałki i umieszczamy w rondlu. Dodajemy łyżkę śmietany. W większym garnku zagotowujemy odrobinę wody. Ustawiamy nad nią rondel i rozpuszczamy czekoladę ze śmietaną. Studzimy.
Pozostałą część tego opakowania śmietany, które już mamy otwarte ubijamy na sztywno. Dodajemy ostudzoną czekoladę i miksujemy do połączenia.
3 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w 5 łyżkach wrzątku. Dokładnie mieszamy, chwilę studzimy i wlewamy do masy. Dokładnie mieszamy i rozlewamy do kieliszków/pucharków. Wstawiamy do lodówki do stężenia (30-min - 1h)
W ten sam sposób przygotowujemy masę z mlecznej i białej czekolady. Gotowe!
Może Was zastanawiać czemu tak dużo żelatyny: otóż masa wychodzi dość gęsta i inaczej trzeba by było przekładać ją łyżeczką do kieliszków. Nigdy nie wyjdzie równo :)
Większa ilość płynnej żelatyny rozrzedza nam masę i możemy ją wlać. Zastygnie równo i będzie wyglądała ładniej, a smak zostanie bez zmian.
Smacznego!
PS. Najlepszego, mężuś :) Dobrze, że Cię mam :)
Źródło:http://tosmakuje.blogspot.com/2013/09/potrojny-mus-czekoladowy-na-rocznice.html