ßßß Cookit - przepis na Gołąbki w kapuście pekińskiej pieczone w sosie pomidorowym

Gołąbki w kapuście pekińskiej pieczone w sosie pomidorowym

nazwa

Wykonanie

24 listopada 2014
Składniki:
Gołąbki:
1 duża kapusta pekińska
300 g mięsa mielonego wieprzowego
200g.czerwonej soczewicy
200g.białego ryżu ( 2 torebeczki)
200ml. rosołu lub bulionu drobiowego
sól pieprz
słodka i ostra papryka
Sos pomidorowy:
400g. przecieru pomidorowego
2 szklanki wody
4 łyżki śmietany 18%
2 łyżki masła
1 łyżka suszonej bazylii
sól, pieprz
Przygotowanie:
Kapustę ugotować do miękkości , wyjąć z garnka wystudzić.
Mięso wymieszać z soczewicą , ryżem , rosołem/bulionem oraz przyprawami wg. smaku
Z miękkiej kapusty odrywać liście , kłaść na początek każdego od szerszej strony porcję farszu formując małego kotlecika.
Zawijać najpierw jedne z boków do środka a następnie zwinąć w rulon.
Sos pomidorowy:
W garnku rozgrzać masło , wlać przecier , przesmażyć go co chwila mieszając.
Wlać wodę , oraz przyprawy wg. smaku- wymieszać , doprowadzić do zagotowania.
Do naczynia żaroodpornego przełożyć gołąbki, zalać je sosem pomidorowym.( W razie gdyby nie były całkowicie zakryte dolać wody)
Piec 90 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Smacznego
Post navigation
← Syte tortille z sałatą ,szynką , serem, plackiem ziemniaczanym , jajkiem na twardo i ogórkiem kiszonym. Polane ketchupem i majonezem. Idealne na spotkanie ze znajomymi lub oryginalny obiad dla rodziny.
Sola jest jedną z moich ulubionych ryb.Ma delikatne białe mięso. W chrupiącej serowej panierce smakuje wyśmienicie. →
Źródło:http://www.szczyptachili.pl/golabki-z-kapusty-pekinskiej-z-miesem-mielonym-soczewica-i-ryzem-przykryte-gestym-sosem-pomidorowym-w-ktorym-sie-piekly-sa-syte-i-bardzo-smaczne