ßßß Cookit - przepis na Krem gruszkowo - pomidorowy

Krem gruszkowo - pomidorowy

nazwa

Wykonanie

Zupa gruszkowa napewno kojarzy wam się z typem zup słodkich- mi też :) Ale co jeżeli dodamy do niej pomidora? Wyjdzie pyszna zupa obiadowa. A jeżeli znajdzie się w niej jeszcze kurczak i ser lazur ? Cudowne połączenie :) Zapraszam Was dzisiaj na kolejny przepis, który również znajdziecie w Dolnośląskim Magazynie Kulinarnym " KOCIOŁ" :)
Miło mi równiez poinformować, że powstał pierwszy artykuł na nasz temat na portalu Wroclaw.pl - zapraszam do lektury :) Moja Pomidorowa Panna Cotta zaciekawiła wszystkich i to mocno :)
Składniki :
-4 gruszki
- 5 pomidorów
- łyżka masła klarowanego
- garść listków bazylii
-sól
-pieprz
- ostra papryka w proszku
- 0,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego
- 1 pierś z kurczaka
- ser lazur
Przygotowanie:
Pomidory sparzamy i zdejmujemy z nich skórę, a następnie razem z obranymi gruszkami kroimy je w kostkę.
Gruszki podsmażamy na maśle aż zmiękną, wtedy dodajemy pomidory, bulion, bazylię, sól i pieprz i gotujemy na wolnym ogni przez około 20 minut, aż płyn lekko odparuje. Po tym czasie wszystko blendujemy i zagotowujemy.
Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy pokrojoną w kostke i przyprawioną ( sól i pieprz) pierś z kurczaka, przysmażamy do miękkości.
Na talerzu układamy kawałki piersi z kurczaka, polewamy naszym kremem i posypujemy, pokruszonym serem lazur.
Źródło:http://smakiwsieci.blogspot.com/2014/09/krem-gruszkowo-pomidorowy.html