ßßß Cookit - przepis na Cienki biszkopt , budyniowa masa z kawałkami winogrona oraz mus truskawkowy. Takie ciasta najbardziej lubię , nie przesłodzone i dodatkiem świeżych owoców. Idealne do lekkiej kawy na powietrzu.

Cienki biszkopt , budyniowa masa z kawałkami winogrona oraz mus truskawkowy. Takie ciasta najbardziej lubię , nie przesłodzone i dodatkiem świeżych owoców. Idealne do lekkiej kawy na powietrzu.

nazwa

Wykonanie

25 czerwca 2015
Składniki:
Blaszka 27 , 5 X 17cm.
Biszkopt:
2 jajka
szczypta soli
1/2 szklanki cukru
3 łyżki oleju rzepakowego
1/2 szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
masło+ bułka tarta lub papier do pieczenia
Mus truskawkowy:
1 galaretka truskawkowa
300g. truskawek
Warstwa budyniowa:
1 l. mleka
2 budynie śmietankowe ( każdy po 40g.)
2 łyżki cukru
1 łyżka masła 82%
Poncz:
1 łyżka wody
1/2 łyżki soku truskawkowego
Dodatkowo:
1 kiść zielonego winogrona ( ok.300g.)
Przygotowanie:
Biszkopt: Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek , ubić je ze szczyptą soli na sztywno , dodać cukier miksować do rozpuszczenia. Następnie dodawać po łyżce oleju oraz po jednym żółtku nie przerywając miksowania. Mąkę z proszkiem dodać do masy , wymieszać delikatnie łyżką( nie miksować) Ciasto wylać do blaszki wysmarowanej masłem z bułką tartą lub wyłożonej od spodu papierem do pieczenia. Piec ok.15-20 min w piekarniku nagrzanym do 180st. ( sprawdzając patyczkiem czy jest suchy). Biszkopt odstawić do wystudzenia.
Składnik ponczu połączyć razem , nasączyć biszkopt.
Owoce winogrona przekroić na pół , rozłożyć na cieście.
Mus truskawkowy: Galaretkę rozpuścić w 500ml wrzątku , odstawić do wystudzenia.
Truskawki zmiksować blenderem pozostawiając kawałki owocu.
Zimną galaretkę wymieszać z owocami , odstawić do lodówki do lekkiego z stężenia.
Warstwa budyniowa: 800 ml mleka zagotować z masłem oraz cukrem.
Pozostałe mleko wymieszać z budyniami , przelać do garnka z mlekiem.
Mieszać do powstanie gęstego budyniu , masę wylać od razu na biszkopt z winogronem.
Odstawić do lodówki by wystygła.
Na ostygniętą masę budyniową wylać mus truskawkowy , równo go rozprowadzić.
Ciasto schować do lodówki pod przykryciem ,najlepiej na noc do całkowitego stężenia mas.
Smacznego
Post navigation
← Krokiety z warzywnym wnętrzem wzbogaconym o natkę pietruszki oraz ser żółty. Smakują wyśmienicie.
Danie kuchni chińskiej , o wielu wyczuwalnych smakach i aromatach , pikantne i syte.Sama nie wiem czemu tak rzadko przygotowuję chińszczyznę , jest pyszna. →
Źródło:http://www.szczyptachili.pl/cienki-biszkopt-budyniowa-masa-z-kawalkami-winogrona-oraz-mus-truskawkowy-takie-ciasta-najbardziej-lubie-nie-przeslodzone-i-dodatkiem-swiezych-owocow-idealne-do-lekkiej-kawy-na-powietrzu