Wykonanie
Najwięcej frajdy było przy jej robieniu-robiłam ją z młodszą siostrą cioteczną. Rozniosłyśmy trochę kuchnię, ale efekt był zadowalający :-)Bardzo fajna, dość zwarta, kolorowa i mocno jogurtowa.Składniki:200g
mąki pszennejłyżka
kakao150 g
cukru (lub zamiennika)80 g
truskawek4
jajka250g
jogurtu naturalnegolekko czubata łyżeczka
proszku do pieczeniałyżeczka ekstraktu
śmietankowegoPolewa:
galaretka truskawkowapół szkalnki
wodypół szklanki
mlekaPrzygotowanie:
Mąkę przesiać i wymieszać z
proszkiem do pieczenia.
Jajka zmiksować z
cukrem, stopniowo dodawać
mąkę i powoli wlać
jogurt i miksować do połączenia składników. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać
kakao, do drugiej zmiksowane wcześniej
truskawki (gdy masa stanie się zbyt płynna, dodać nieco
mąki), a do trzeciej
aromat śmietankowy. Ciasto przelewać do formy na przemian i wstawić do piekarnika. Piec ok. 30 min w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). W tym czasie przygotować polewę - rozpuścić
galaretkę we wrzącej wodzie. Tężejącą
galaretkę ubić mikserem.Pod koniec wlać schłodzone
mleko. Po ostudzeniu wyjąć z formy i polać gotową polewą.