Wykonanie
Dawno nie było płucek… dla niektórych to „hardcore”, ale mnie to nie wzrusza…z dziećmi trochę gorzej, ale zarzuciłam im hipokryzję i mieliśmy lekką polemikę. Skoro jedzą
krewetki,
ślimaki, omułki… lubią flaki i ozorki, to co złego w płuckach? Po degustacji okazało się, że płucka też lubią – wystarczyło spróbować.
Miałam robić pierogi z płuckami, ale to pracochłonne zajęcie, więc z z braku czasu powstał inspirowany kuchnią angielską placek z
podrobami i warzywami .Składnik na ciasto:
mąka pszenna Tesco- 2 szklanki,
kasza manna – 1/ 2 szklanki,
margaryna – 250 g,
jaja Tesco- 1 szt,
kminek Tesco – 2 szczypty,
sól do smaku,zimna wod wg potrzeby.Składnik na farsz:płucka cielęce – 1 kg,
marchew – 4 szt,
por – 1 szt,
seler – 1/4 szt,
pietruszka – 2 szt,
rzepa czarna – 2 szt,
olej do smażenia,
ziele angielskie – 4 kulki,
liść laurowy – 2 szt,
papryka ostra Tesco- 2 szczypty,
pieprz do smaku
sól do smaku,
jajo do posmarowania ciasta – 1 szt.Przygotowanie:Wysypać przesianą
make na stolnicę a następnie wymieszać ją z
kaszą manną. Odrobinę posolić i wbić całe
jajko. Dodać zimną, posiekana nożem
margarynę,
kminek i szybko zagnieść ciasto. Jeśli będzie potrzeba wlać dwie trzy łyżki lodowatej
wody. Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na dwie godziny do lodówki.Płucka umyć i oczyścić z błon i grubych żyłek. Pokroić, zalać
wodą i gotować z dodatkiem
ziela angielskiego,
liści laurowych oraz jednej startej
marchewki i jednej startej
pietruszki.Kiedy będą miękkie wyjąć z
wywaru. Warzywa (ja wykorzystałam dwa opakowania
włoszczyzny z Tesco) oskrobać ze skórki i pokroić w drobne kawałki. Na rozgrzanym
oleju poddusić pozostałą
marchew,
pietruszkę,
selera,
pora oraz
rzepę. Doprawić do smaku
solą. Przygotować dwa małe naczynia żaroodporne. W każdym naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę warzyw warstwę płucek i wlać sos
spod warzyw. Doprawić
ostrą papryką.Ciasto podzielić na dwie części – bo przygotowana porcja jest duża. Rozwałkować cienko. Każdą porcję płucek i warzyw nakryć
ciastem. Z wierzchu posmarować ciasto rozbełtanym
jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 45 minut w temperaturze 200 stopni. Podawać na gorąco. Smacznego.