ßßß
Składniki:mąka pszenna- 2 szklanki,margaryna- 200 g,żółtko jaja- 2 szt,zimna woda- 3 łyżki,sól do smaku,cebula- 8-10 szt,zioła prowansalskie do smaku,ocet balsamiczny- 2-3 łyżki,pieprz do smaku,olej do smażenia cebuli wg potrzeby.Mąkę przesiać. Dodać sól, żółtka, posiekaną zimną margarynę a następnie zacząć zagniatać ciasto. W miarę potrzeby dolać dwie lub trzy łyżki zimnej wody. Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na dwie godziny.Cebule obrać i pokroić w ósemki. Na patelni rozgrzać olej i dodać cebulę. Smażyć kilka minut a potem posypać ziołami. Dolać dwie/ trzy łyżki octu balsamicznego. Smażyć aż płyn odparuje. Zeszkloną cebule przełożyć na dno blaszki. Schłodzone ciasto cieniutko rozwałkować i rozłożyć na warstwie cebuli. Piec w temperaturze ok. 200-210 stopni około 40 minut.Po upieczeniu poczekać aż tarta przestygnie i wyjąć ją na paterę odwracając blaszkę. Podawać udekorowane jajkami na twardo i np. zieloną cebulką.Cebula ma podobno dłuższy łańcuch DNA niż człowiek…ciekawe czy Szymborska o tym wiedziała?Cebula – Wisława SzymborskaCo innego cebula.Ona nie ma wnętrzności.Jest sobą na wskroś cebulado stopnia cebuliczności.Cebulasta na zewnątrz,cebulowa do rdzenia,mogłaby wejrzeć w siebiecebula bez przerażenia.W nas obczyzna i dzikośćledwie skórą przykryta,inferno w nas interny,anatomia gwałtowna,a w cebuli cebula,nie pokrętne jelita.Ona wielekroć naga,do głębi itympodobna.Byt niesprzeczny cebula,udany cebula twór.W jednej po prostu druga, w większej mniejsza zawarta,a w następnej kolejna,czyli trzecia i czwarta.Dośrodkowa fuga.Echo złożone w chór.Cebula, to ja rozumiem:najnadobniejszy brzuch świata.Sam się aureolami na własną chwałę oplata.W nas – tłuszcze, nerwy, żyły,śluzy i sekretności.I jest nam odmówionyidiotyzm doskonałości.