ßßß Cookit - przepis na PRAŻONA CEBULA

PRAŻONA CEBULA

nazwa

Wykonanie

Kojarzy mi się z hot-dogami, które wraz z koleżanką kupowałyśmy na ulicy Kościelnej w Sosnowcu. To może niezbyt zdrowy, ale za to bardzo smaczny dodatek do pieczywa, fast-foodu, kanapek i sałatek. Jej przygotowanie jest banalnie proste.
Składniki:
3 cebule
3 łyżki mąki pszennej
sól
pieprz
ponadto
olej
Cebulę obieramy i kroimy w niezbyt drobną kostkę. Umieszczamy ją w misce, dodajemy przesianą przez sitko mąkę. Całość mieszamy widelcem, aby wszystkie kawałki cebuli się rozdzieliły i obtoczyły w mące równomiernie. Przesypujemy mieszaninę na sitko i strząsamy nadmiar mąki. Odstawiamy cebulę na 5-10 minut. W tym czasie w rondelku rozgrzewamy olej. Smażymy cebulę na najmniejszym ogniu (w zbyt nagrzanym tłuszczu cebula szybko się przypiecze i zrobi gorzka). Podczas smażenia często mieszamy, do uzyskania złotej barwy. Gotową odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Przenosimy ją do słoiczka, doprawiamy solą i pieprzem (przypraw nie dodajemy na początku do mąki, bo cebula puści wodę, która utrudni nam smażenie).
Źródło:http://www.limonkowy.com/2014/03/prazona-cebula.html