Wykonanie
Kojarzy mi się z hot-dogami, które wraz z koleżanką kupowałyśmy na ulicy Kościelnej w Sosnowcu. To może niezbyt zdrowy, ale za to bardzo smaczny dodatek do
pieczywa, fast-foodu, kanapek i sałatek. Jej przygotowanie jest banalnie proste.Składniki:3
cebule3 łyżki
mąki pszennejsólpieprzponadto
olejCebulę obieramy i kroimy w niezbyt drobną kostkę. Umieszczamy ją w misce, dodajemy przesianą przez sitko
mąkę. Całość mieszamy widelcem, aby wszystkie kawałki
cebuli się rozdzieliły i obtoczyły w
mące równomiernie. Przesypujemy mieszaninę na sitko i strząsamy nadmiar
mąki. Odstawiamy
cebulę na 5-10 minut. W tym czasie w rondelku rozgrzewamy
olej. Smażymy
cebulę na najmniejszym ogniu (w zbyt nagrzanym tłuszczu
cebula szybko się przypiecze i
zrobi gorzka). Podczas smażenia często mieszamy, do uzyskania złotej barwy. Gotową odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Przenosimy ją do słoiczka, doprawiamy
solą i
pieprzem (przypraw nie dodajemy na początku do
mąki, bo
cebula puści
wodę, która utrudni nam smażenie).