ßßß Cookit - przepis na Kruche babeczki z pieczarkami i serem

Kruche babeczki z pieczarkami i serem

nazwa

Wykonanie

Kruche babeczki, moje ulubione. :-) Takie mini tarty, które zachwycą wszystkich jej miłośników. Babeczki z tego przepisu są bardzo kruche, sypkie, wręcz piaskowe. Zachowują formę, nie kurczą się i nie zniekształcają, dlatego najczęściej korzystam z tego właśnie przepisu. Tym razem podałam je na ciepło, wypełnione tym, co każdy lubi, czyli pieczarkami i serem.
Kruche babeczki:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki krupczatki
250g margaryny
3 żółtka
1 łyżeczka soli
Farsz:
500g pieczarek
2 cebule
200g żółtego sera
sól, pieprz
olej
1. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy pokrojone drobno pieczarki, smażymy do odparowania wody, doprawiamy solą i pieprzem.
2. Składniki na ciasto przekładamy do miski i zagniatamy do powstania gładkiej masy. Schładzamy w lodówce około 30 minut, wałkujemy niezbyt cienko i szklanką/kieliszkiem wykrawamy koła trochę większe od średnicy foremki. Ciastem wyklejamy wysmarowane margaryną foremki. Każdą babeczkę nakłuwamy kilkukrotnie widelcem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, do uzyskania złotego koloru.
3. Po tym czasie babeczki wyciągamy, napełniamy pieczarkami, posypujemy startym żółtym serem. Ponownie wstawiamy do piekarnika, tylko do rozpuszczenia sera. Podajemy na gorąco.
Źródło:http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2016/03/kruche-babeczki-z-pieczarkami-i-serem.html