ßßß Cookit - przepis na Ciasto na pierogi

Ciasto na pierogi

nazwa

Wykonanie

Ciasto uniwersalne nadzienia mogą być różne, ale używam obecnie tylko tego przepisu, ciasto jest po ugotowaniu mięciutkie i pyszne. Ile gospodyń tyle przepisów, ja używam do jego wyrobu mąki wrocławskiej jak dla mnie jest idealna nie za sucha nie za wilgotna w sam raz.
Składniki : na 20 duże pierogi lub 30 mniejszych ( zależy jak cienko rozwałkujecie ciasto)
2 szklanki mąki pszennej przesianej
1 żółtko
3 łyżki oleju
1/2 łyżeczki soli
150 ml gorącej wody
Opis wykonania:
Z mąki formujemy kopczyk, robimy wgłębienie do którego wlewamy olej, żółtko,wsypujemy sól. Chwilkę wyrabiamy następnie powoli wlewamy wodę i zarabiamy ciasto nożem. Na końcu dokładnie wyrabiamy ciasto rękami, im dłużej tym ciasto będzie bardziej miękkie i elastyczne. Zawijamy w folię i odstawiamy na chwilkę by odpoczęło. Rozwałkowujemy na lekko oprószonej mąką stolnicy, wykrawamy kółka na pierogi, przykrywamy ściereczką by chronić ciasto przed nadmiernym wysuszeniem.
Źródło:http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2014/12/ciasto-na-pierogi.html