ßßß Cookit - przepis na Wielkanocny pudding jabłkowy Gordona Ramsaya

Wielkanocny pudding jabłkowy Gordona Ramsaya

nazwa

Wykonanie

Przepis na wielkanocny pudding jabłkowy znalazłam w książce Gordona Ramsaya „Niedzielne przysmaki”. Jak sam autor pisze we wstępie, jest to unowocześniona wersja puddingu z jabłek, który w Wielkiej Brytanii podawany jest od dawna w czasie Wielkanocy. Ciasto jest łatwe i szybkie w wykonaniu i jak twierdzi Gordon jest to jeden z ulubionych deserów w jego restauracjach :). Polecam!
Składniki:
50 g rodzynek sułtańskich
3 łyżki calvadosu (u mnie po prostu brandy)
240 g masła i dodatkowo do nasmarowania formy
3 jabłka
175 g cukru trzcinowego
2 duże jajka,rozbite i rozbełtane
150 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka otarta z 1 cytryny
2-3 łyżki mleka
30 g płatków migdałowych
cukier puder do dekoracji
1 laska wanilii
200 g śmietany kremówki
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 190 oC. Namocz rodzynki w calvadosie i nasmaruj masłem formę do pieczenia o dł. 25 cm.
Obierz, wypestkuj i posiekaj na plasterki jabłka. Na średnim ogniu rozgrzej patelnię i wrzuć na nią jabłka wraz z 15 g masła i połową cukru. Smaż, aż jabłka zaczną się karmelizować, mieszając,by nabrały jednakowego koloru.
Wrzuć rodzynki i wlej calvados, gotuj przez kolejne 5-10 min,aż jabłka statną się miękkie. Przełóż uzyskaną masę do formy i rozsmaruj równomiernie. Odstaw do ostygnięcia.
W tym czasie utrzyj w mikserem pozostałe masło i cukier. Wmieszaj stopniowo ciągle miksując jajka i dodawaj po łyżce mąkę z proszkiem do pieczenia, na zmianę ze skórką cytrynową oraz mlekiem. Składniki powinny utworzyć gęstą masę, jeżeli jest zbyt gęsta, dolej troszkę mleka,by była bardziej ciągnąca się.
Przełóż ciasto do formy, przykrywając jabłka i posyp płatkami migdałowymi. Piecz 30-35 min, aż wierzch puddingu się zrumieni ,a wbita wykałaczka będzie sucha po wyciągnięciu. Cienkim nożem oddziel ciasto od brzegów formy i odstaw do ostygnięcia.
Przedziel laskę wanilii i wydobądź z niej odwrotną stroną noża ziarna, a następnie dodaj je do śmietany. Ubijaj śmietanę aż będzie puszysta, a ziarna dokładnie się wmieszają.
Pudding podawaj na ciepło z obfitą porcją kremówki waniliowej.
Smacznego!
Share the post "Wielkanocny pudding jabłkowy Gordona Ramsaya"
Źródło:http://karmelowy.pl/wielkanocny-pudding-jablkowy-gordona-ramsaya