ßßß
Składniki na formę 26 - 28 cm:850 g jabłek(4 du ż e jabłka)250 g mąki pszennej150 ml mleka16 g proszku do pieczenia125 g trzcinowego cukru125 g masła3 jajkaskórka starta z 2 cytryncukier trzcinowy do posypania1 strąk waniliicukier puder do posypaniaPrzygotowanie:Szykujemy tortownicę o średnicy 26-28cm, smarujemy masłem i posypujemy mąką.Dno możemy wyłożyć papierem do pieczenia.Możemy przygotować jabłka z dużym wyprzedzeniem, umieszczając je w misce i polewając trochę sokiem z cytryny, w ten sposób zapobiegniemy ich odbarwieniu w kontakcie z powietrzem.Jabłka obieramy i kroimy na plasterki o grubości mniej więcej 0,7 cm.W malakserze ucieramy masło z cukrem na puszysty krem.Dodajemy powolutku po jednym jajku. Jajka powinny mieć temperaturę pokojową.Strąk wanilii przecinamy wzdłuż na pół i nożem wyskrobujemy nasionka. Dodajemy do utartej masy.Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia na przemian z mlekiem, tak aby nie powstały nam grudki.Dodajemy skórkę ze startych cytryn i mieszamy. Wylewamy masę na przygotowaną tortownicę.Zaczynamy układać plasterki jabłek pionowo w cieście dociskając.
Posypujemy cukrem trzcinowym.
W mojej formie udało mi się zrobić 2 kręgi.Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 40 - 50 min.Po tym czasie wyłączamy piekarnik, zostawiając ciasto do ostygnięcia.Możemy delikatnie uchylić drzwi piekarnika, żeby powolutku odparowała wilgoć.Posypujemy cukrem pudrem.Smacznego!Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)