ßßß
(tarta o średnicy 26 cm)Składniki na mus truskawkowo-cytrynowy:2 szklanki pokrojonych w plasterki świeżych truskawek3 łyżki cukru4 łyżki soku z cytryny2 łyżki mąki kukurydzianej (lub skrobi kukurydzianej)Składniki na nadzienie:1 szklanka śmietanki kremówki 36%1/4 szklanki cukru220 g serka śmietankowego, w temperaturze pokojowej1 szklanka cukru pudru1/2 łyżeczki ekstraktu z waniliiwstępnie podpieczone ciasto kruche na tarty słodkie z tego przepisuPrzygotowanie musu truskawkowo-cytrynowego:Umieść truskawki w blenderze i zmiksuj na gładkie puree, zdrapując je z brzegów pojemnika jeżeli będzie to konieczne.W małej miseczce wymieszaj sok z cytryny i mąkę kukurydzianą, po czym przełóż do zmiksowanych truskawek. Wymieszaj ponownie do połączenia się składników.Na małym rondelku umieść sitko i przelej przez nie mus truskawkowy, po czym wyrzuć wszystkie pestki i miąższ. Postaw rondelek na średnim ogniu i gotuj, cały czas mieszając, aż mus ładnie zgęstnieje.Przetrzyj ponownie mus przez sitko i odstaw do schłodzenia do temperatury pokojowej.Przygotowanie nadzienia:W dużej misce ubij kremówkę na sztywną pianę, dodając w trakcie po łyżce cukru.W misce miksera zmiksuj dokładnie serek śmietanowy z cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii, po czym wmieszaj delikatnie bitą śmietanę, do uzyskania jednolitej masy.Wyłóż masę do podpieczonej i schłodzonej formy z ciasta kruchego i na jej wierzch wyłóż po łyżce musu truskawkowego. Za pomocą noża rozprowadź go zgodnie z własnymi preferencjami na powierzchni masy serowej.Schłodź tartę w lodówce przez minimum 2 godziny przed podaniem.Smacznego!
English versionStrawberry cream cheese tart(26 cm tart tin)Ingredients for strawberry-lemon curd:2 cups sliced fresh strawberries3 tablespoons granulated sugar4 tablespoons fresh lemon juice2 tablespoons cornstarchIngredients for the filling:1 cup heavy cream1/4 cup granulated sugar220 g cream cheese, at room temperature1 cup confectioners sugar1/2 teaspoon vanilla extractprebaked pie crust from this recipePreparation of the strawberry-lemon curd:Puree strawberries and sugar in a food processor until smooth, scraping down sides as needed.Stir together lemon juice and cornstarch in a small bowl and pour into the food processor. Process until combined and smooth.Press mixture through a fine-mesh sieve into a small saucepan. Discard seeds and pulp. Slowly bring to simmer over medium heat. Stir constantly and cook until thickened.Press mixture again through the sieve into a heatproof container and cool to room temperature.Preparation of the filling:Beat heavy cream in a large bowl until foamy, add sugar, a little at a time, while beating until soft peaks form.Beat cream cheese, confectioners sugar, and vanilla in a separate large bowl until smooth and fold whipped cream, a little at a time, into cream cheese mixture.Spread filling evenly in tart crust, next drop small dollops of curd on filling. Use a knife to swirl curd on the filling.Chill tart at least 2 hours before serving.Enjoy!
Share the post "Tarta z nadzieniem z serka śmietankowego i truskawkami / Strawberry cream cheese tart"


