ßßß
Składniki na biszkopt:6 jaj1 szklanka cukru (niepełna)3/4 szklanki mąki1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia2 łyżki mąki ziemniaczanejBiałka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąki zmieszane z proszkiem i lekko wymieszać. Wylać na formę (21 cm) do pieczenia. Upiec na złoty kolor. Po upieczeniu przekroić na 2 części.Składniki na masę:330 ml śmietanki 30%200 g białej czekolady4 łyżki cukru pudruCzekoladę połamać na małe kawałki, umieścić ją w metalowej misce na garnku z gotującą się wodą i rozpuścić. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem, pod koniec dodać przestygniętą ale płynną jeszcze czekoladę. Wymieszać dokładnie. Można zostawić 2-3 łyżki czekolady do polania wierzchu ciasta.Składniki na poncz waniliowy:200 ml wody4 łyżki ekstraktu waniliowego lub nalewki waniliowej (lub soku z cytryny )3 łyżki cukruWymieszać wodę z cukrem, dodać alkohol.Dodatkowo:ok. 500 g truskawekJedną połowę biszkoptu nasączyć. Wyłożyć połowę bitej śmietany, ułożyć na niej połowę truskawek. Przyłożyć drugim biszkoptem, ponownie nasączyć, ułożyć resztę truskawek. Wierzch polać pozostawioną czekoladą robiąc "esy floresy". Wstawić do lodówki na kilka godzin.Smacznego:)