ßßß
Składniki:Ciasto:250 g masła0,5 szklanki * wody250 g cukru5 łyżek kakao2 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia5 jajek1 łyżeczka ekstraktu z waniliiMasa śmietanowo-truskawkowa:2 galaretki truskawkowe1 szklanka wody2 duże śmietany kremówki 30% lub 36% (ok. 700 ml)5 łyżek cukru pudruok. 400 g truskawekPolewa czekoladowa:100 g czekolady mlecznej50 g czekolady deserowej2 łyżki oleju* odmierzamy szklanką o poj. 250 mlPrzygotowanie:Ciasto:1. Masło, wodę i cukier (zostawić 2 łyżki cukru do białek) przełożyć do rondelka i zagotować. Przelać do misy miksera.2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Blachę o wymiarach 24 , 5 x 28 cm wysmarować tłuszczem.3 . Białka oddzielić od żółtek.4. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka, ekstrakt z wanilii i wymieszać. Dodać do rozpuszczonego masła i dokładnie wszystko zmiksować. Następnie zmniejszyć obroty miksera i ciągle miksując dodawać po łyżce kakao.5. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dosypywać cukier i dalej ubijać do momentu uzyskania sztywnej, lśniącej piany.6. Pianę dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.7. Ciasto przelać do formy i piec przez ok. 30 minut (do suchego patyczka).8. Po wyjęciu z piekarnika wystudzić na kratce, następnie przekroić na 2 blaty. Dolny blat przełożyć z powrotem do formy.Masa śmietanowo-truskawkowa:
1. Dwie galaretki rozpuścić w szklance gorącej wody. Odstawić do wystygnięcia.2. Zimną śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec dodać wystudzoną i lekko tężejącą galaretkę, ubić ponownie.
Połowę masy wyłożyć na dolny blat ciasta. Powtykać umyte i odszypułkowane truskawki (jak na zdjęciu obok, można gęściej) i przykryć pozostałą masą. Na koniec całość przykryć drugim blatem ciasta. Wstawić na parę godzin lub na noc do lodówki.Polewa czekoladowa:Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem 2 łyżek oleju, dokładnie wymieszać i odstawić na chwilę do przestygnięcia. Polać wierzch ciasta.