ßßß Cookit - przepis na Pavlova z orange curd z likierem cytrynowym Marthy Stewart

Pavlova z orange curd z likierem cytrynowym Marthy Stewart

nazwa

Wykonanie

Pyszny tort bezowy z chrupiącą warstwą zewnętrzną i piankowym środkiem z kolekcji przepisów Marthy Stewart. Podana z cząstkami pomarańczy i polana kremem pomarańczowym na pewno zrobi wrażenie na gościach. W oryginale beza jest podana z bitą śmietaną, ale ja już zrezygnowałam z tej dodatkowej porcji kalorii. Generalnie jest to moje pierwsze podejście do Pavlovej, gdyż uważałam,że jest trudna do wykonania-nic bardziej mylnego. Jedynym problemem jest czas leżakowania w piekarniku, gdy widzimy ją, a nie możemy spróbować….
Pavlova z orange curd (8 porcji)
Składniki:
5 białek z dużych jaj, w temp. pokojowej
szczypta proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
Do podania:
orange curd z tego przepisu
1 1/4 szklanki śmietanki 36% (opcjonalnie)
1 łyżka cukru pudru (opcjonalnie)
cząstki z jednej pomarańczy
starta biała czekolada (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 110 oC.
Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce narysuj koło o średnicy ok. 25 cm,które będzie wyznaczało brzegi naszej Pavlovej.
W misce miksera ubij na wysokich obrotach białka ze szczyptą proszku do pieczenia na sztywną pianę (ok. 2 minut),następnie zmniejsz obroty i dosypuj powoli cukier,aż piana stanie się bardzo sztywna i lśniąca (ok. 5 minut).
Wyłóż masę na wyznaczone wcześniej koło, pozostawiając wierzch w miarę plaski aby później nałożyć dodatki.
Włóż blachę do nagrzanego piekarnika i piecz 2 godziny. Po tym czasie wyłącz piekarnik i pozostaw w nim bezę 5 godzin, a najlepiej przez całą noc.
Czas na przygotowanie wierzchu: ubij śmietankę z łyżką cukru pudru na sztywną pianę, wytnij z pomarańczy cząstki bez błonek i zetrzyj trochę białej czekolady.
Wyjmij Pavlovą z piekarnika, nałóż na nią bitą śmietanę i wyłóż cząstki pomarańczy.Następnie polej kremem pomarańczowym i posyp białą czekoladą.
Smacznego!
Share the post "Pavlova z orange curd z likierem cytrynowym Marthy Stewart"
Źródło:http://karmelowy.pl/pavlova-z-orange-curd-z-likierem-cytrynowym-marthy-stewart