Wykonanie
Pyszny tort
bezowy z chrupiącą warstwą zewnętrzną i piankowym środkiem z kolekcji przepisów Marthy Stewart. Podana z cząstkami
pomarańczy i polana kremem
pomarańczowym na pewno
zrobi wrażenie na gościach. W oryginale
beza jest podana z
bitą śmietaną, ale ja już zrezygnowałam z tej dodatkowej porcji kalorii. Generalnie jest to moje pierwsze podejście do Pavlovej, gdyż uważałam,że jest trudna do wykonania-nic bardziej mylnego. Jedynym problemem jest czas leżakowania w piekarniku, gdy widzimy ją, a nie możemy spróbować….Pavlova z orange
curd (8 porcji)Składniki:5
białek z dużych jaj, w temp. pokojowejszczypta
proszku do pieczenia3/4 szklanki
cukruDo podania:orange
curd z tego przepisu1 1/4 szklanki
śmietanki 36% (opcjonalnie)1 łyżka
cukru pudru (opcjonalnie)cząstki z jednej
pomarańczystarta
biała czekolada (opcjonalnie)Przygotowanie:Rozgrzej piekarnik do 110 oC.Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce narysuj koło o średnicy ok. 25 cm,które będzie wyznaczało brzegi naszej Pavlovej.W misce miksera ubij na wysokich obrotach
białka ze szczyptą
proszku do pieczenia na sztywną pianę (ok. 2 minut),następnie zmniejsz obroty i dosypuj powoli
cukier,aż piana stanie się bardzo sztywna i lśniąca (ok. 5 minut).Wyłóż masę na wyznaczone wcześniej koło, pozostawiając wierzch w miarę plaski aby później nałożyć dodatki.Włóż blachę do nagrzanego piekarnika i piecz 2 godziny. Po tym czasie wyłącz piekarnik i pozostaw w nim
bezę 5 godzin, a najlepiej przez całą noc.Czas na przygotowanie wierzchu: ubij
śmietankę z łyżką
cukru pudru na sztywną pianę, wytnij z
pomarańczy cząstki bez błonek i zetrzyj trochę
białej czekolady.Wyjmij Pavlovą z piekarnika, nałóż na nią
bitą śmietanę i wyłóż cząstki
pomarańczy.Następnie polej kremem
pomarańczowym i posyp
białą czekoladą.Smacznego!
Share the post "Pavlova z orange
curd z
likierem cytrynowym Marthy Stewart"