ßßß Cookit - przepis na Piegusek z białek

Piegusek z białek

nazwa

Wykonanie

Mak jest jednym ze składników, które bardzo chętnie dodaję do różnych wypieków - zarówno jako nadzienie, jak i dekorację. Lubię wszelkie makowce, ale wymagają one mielenia maku, a to wydłuża czas przygotowania takiego ciasta. Postanowiłam upiec szybkie ciasto z makiem, a że do pieczonych niedawno pączków wykorzystałam same żółtka, powstał piegusek z białek.
Jest to lekkie ciasto z dużą ilością ziarenek maku, który nie wymaga mielenia. Konsystencja ciasta przed i po upieczeniu przypomina biszkopt (jak np. w torciku makowym), różnica jest taka, że w składnikach nie ma całych jajek, a jedynie białka, a także masło i proszek do pieczenia, który nie jest obowiązkowy przy pieczeniu biszkoptu. Piegusek nie jest też suchy jak niektóre biszkopty i nie wymaga dodatku ponczu.
Przepis można wykorzystać w keksówce o wymiarach 260x110x75 lub trochę mniejszej, gdyż ciasto nie rośnie zbyt mocno.
Składniki:
6 białek
szczypta soli
80g cukru pudru
80g suchego maku
100g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100g masła
1/3 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy lub cytryny
polewa
100g białej czekolady
2 łyżki mleka
Wykonanie:
- składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- masło rozpuścić i ostudzić
- białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodać cukier, dalej ubijać
- dodać mak oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać łyżką lub mikserem na najniższych obrotach
- na koniec dodać płynne masło i sok, wymieszać do połączenia się z ciastem
- ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką, wyrównać i piec przez 40-45 minut w 180-190 stopniach do "suchego patyczka"
- ostudzone ciasto wyjąć z formy i udekorować
- białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać mleko i energicznie wymieszać, aż czekolada będzie gładka
- rozpuszczoną czekoladę dość szybko rozsmarować na piegusku, wygładzić i pozostawić do zastygnięcia, najlepiej schłodzić w lodówce
Piegusek z białek nie jest bardzo słodki, więc można udekorować go ulubioną przez nas polewą lub lukrem. Mój piegusek został przybrany polewą z białej czekolady, która idealnie pasuje do delikatnego ciasta makowego i jest najsłodszym akcentem w piegusku. Ze względu na polewę pieguska najlepiej przechowywać w lodówce lub innym chłodnym miejscu.
Źródło:http://smakolykibereniki.blogspot.com/2014/02/piegusek-z-biaek.html