Wykonanie
Mak jest jednym ze składników, które bardzo chętnie dodaję do różnych wypieków - zarówno jako nadzienie, jak i dekorację. Lubię wszelkie makowce, ale wymagają one mielenia
maku, a to wydłuża czas przygotowania takiego ciasta. Postanowiłam upiec szybkie ciasto z
makiem, a że do pieczonych niedawno pączków wykorzystałam same
żółtka, powstał piegusek z
białek.Jest to lekkie ciasto z dużą ilością ziarenek
maku, który nie wymaga mielenia. Konsystencja ciasta przed i po upieczeniu przypomina
biszkopt (jak np. w torciku makowym), różnica jest taka, że w składnikach nie ma całych
jajek, a jedynie
białka, a także
masło i
proszek do pieczenia, który nie jest obowiązkowy przy pieczeniu
biszkoptu. Piegusek nie jest też suchy jak niektóre
biszkopty i nie wymaga dodatku ponczu.Przepis można wykorzystać w keksówce o wymiarach 260x110x75 lub trochę mniejszej, gdyż ciasto nie rośnie zbyt mocno.
Składniki:6
białekszczypta
soli80g
cukru pudru80g suchego
maku100g
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia100g
masła1/3 szklanki soku wyciśniętego z
pomarańczy lub
cytrynypolewa100g
białej czekolady2 łyżki
mlekaWykonanie:- składniki powinny być w temperaturze pokojowej-
masło rozpuścić i ostudzić-
białka ubić ze szczyptą
soli na sztywno, dodać
cukier, dalej ubijać- dodać
mak oraz przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia, wymieszać łyżką lub mikserem na najniższych obrotach- na koniec dodać płynne
masło i sok, wymieszać do połączenia się z
ciastem- ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej
mąką, wyrównać i piec przez 40-45 minut w 180-190 stopniach do "suchego patyczka"- ostudzone ciasto wyjąć z formy i udekorować-
białą czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej, dodać
mleko i energicznie wymieszać, aż
czekolada będzie gładka- rozpuszczoną
czekoladę dość szybko rozsmarować na piegusku, wygładzić i pozostawić do zastygnięcia, najlepiej schłodzić w lodówce
Piegusek z
białek nie jest bardzo słodki, więc można udekorować go ulubioną przez nas polewą lub lukrem. Mój piegusek został przybrany polewą z
białej czekolady, która idealnie pasuje do delikatnego ciasta
makowego i jest najsłodszym akcentem w piegusku. Ze względu na polewę pieguska najlepiej przechowywać w lodówce lub innym chłodnym miejscu.