Wykonanie
Bezy są świetnym pomysłem gdy mamy ochotę na coś bardzo słodkiego. Postanowiłam je zrobić ponieważ zostało mi dużo
białek gdy robiłam Crème Pâtissière z
Truskawkami i Tartaletki z
Owocami i Crème Pâtissière .
Bezy okazały się kruche, słodkie i pyszne. A co najważniejsze nie są aż tak trudne do wykonania jak mi się wcześniej wydawało.Składniki:9
białek400 g
cukru (ja użyłam kryształ ale lepszy byłby
cukier puder)Wykonanie:Piekarnik nagrzać do temperatury 80 o C
Białka ubijać przez około 20 minut na sztywną pianę. Następnie powoli dodawać
cukier i dalej miksować przez kilka minut.Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia uformować
bezy o dowolnej wielkości.Suszyć w temperaturze 80 o C przy włączonym termoobiegu przez co najmniej 4 godziny. Po tym czasie można wyłączyć grzanie i zostawić
bezy w zamkniętym piekarniku na noc.