ßßß Cookit - przepis na Bezy

Bezy

nazwa

Wykonanie

Bezy są świetnym pomysłem gdy mamy ochotę na coś bardzo słodkiego. Postanowiłam je zrobić ponieważ zostało mi dużo białek gdy robiłam Crème Pâtissière z Truskawkami i Tartaletki z Owocami i Crème Pâtissière . Bezy okazały się kruche, słodkie i pyszne. A co najważniejsze nie są aż tak trudne do wykonania jak mi się wcześniej wydawało.
Składniki:
9 białek
400 g cukru (ja użyłam kryształ ale lepszy byłby cukier puder)
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do temperatury 80 o C
Białka ubijać przez około 20 minut na sztywną pianę. Następnie powoli dodawać cukier i dalej miksować przez kilka minut.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia uformować bezy o dowolnej wielkości.
Suszyć w temperaturze 80 o C przy włączonym termoobiegu przez co najmniej 4 godziny. Po tym czasie można wyłączyć grzanie i zostawić bezy w zamkniętym piekarniku na noc.
Źródło:http://mama-gotuje.blogspot.com/2013/10/bezy.html