Wykonanie
Banalnie proste i bajecznie pyszne domowe
bezy – biją na głowę te kupione w sklepie. Jeśli zastanawiasz się co zrobić z
żółtkami – zajrzyj tutaj .Składniki4
białka125g
cukru pudru75g drobnego
cukruPrzygotowanie
Białka wymieszaj z
cukrem i
cukrem pudrem. Ubijaj mikserem na najwyższych obrotach przez około 10 minut. Piana powinna być sztywna.Nagrzej piekarnik do 110 stopni z termoobiegiem, dwie duże blachy wyłóż papierem do pieczenia.Łyżką kładź porcje masy bezowej, zachowując odstępy –
bezy urosną w czasie pieczenia!Teraz cierpliwości –
bezy muszą suszyć się w piekarniku przez dwie godziny. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.
Bezy można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez kilka dni.Smacznego!Reklamy