ßßß
(12 sztuk)Składniki na ciasto:2 łyżeczki drożdży instant4 łyżki ciepłej wody1/2 szklanki mleka, w temperaturze pokojowej1 jajko, w temperaturze pokojowej2 łyżki cukru2 1/2 szklanki mąki pszennej1/2 łyżeczki soli1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej1/2 szklanki masła, w temperaturze pokojowej1/2 szklanki serka śmietankowego, w temperaturze pokojowejSkładniki na nadzienie:1/2 szklanki masła, w temperaturze pokojowej1 szklanka brązowego cukru3 łyżki syropu klonowego (ew. miodu)1 łyżka cynamonu2 szklanki świeżych lub mrożonych jagódPrzygotowanie:W misce miksera wymieszaj drożdże z ciepłą wodą i odstaw na 5 minut.Dodaj mleko, jajko, cukier i zmiksuj przez chwilę do połączenia się składników. Następnie dodaj mąkę, sól i gałkę muszkatołową i ponownie miksuj przez minutę do połączenia się składników. Na koniec dodaj masło i ser miksuj przez 5 minut, aż powstanie jednolite ciasto. Jeżeli jest zbyt mokre i lepiące dodaj więcej mąki. Przełóż ciasto do naoliwionej miski, przykryj i odstaw ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia.Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC.W celu zrobienia nadzienia, w małej misce wymieszaj masło, cukier, syrop klonowy i cynamon. Natłuść standardową formę do muffinów i włóż do każdego otworu po łyżce przygotowanego nadzienia.Gdy ciasto jest już wyrośnięte, przełóż je na posypaną mąką powierzchnię i rozwałkuj je na prostokąt o grubości około 1 cm. Wyłóż na nie resztę nadzienia, posyp jagodami i zwiń w rulon zaczynając od dłuższej strony. Następnie podziel go na 12 równych kawałków i umieść w przygotowanej formie do muffinów.Odstaw ślimaczki na 30 minut do wyrośnięcia, po czym włóż do piekarnika i piecz przez kolejne 30 minut, lub do ładnego zarumienienia. Po wyjęciu z piekarnika, jeszcze gorące wyjmij z formy, odwracając ją na talerz lub na dużą deskę do krojenia. Pozwól ślimaczkom lekko ostygnąć, posyp cukrem pudrem i zajadaj:)Smacznego!
English versionUpside down blueberry rolls(12 rolls)Ingredients for dough:2 teaspoons dry active yeast4 tablespoons warm water1/2 cup milk, room temperature1 egg, room temperature2 tablespoons sugar2 1/2 cups all purpose flour1/2 teaspoon salt1/2 teaspoon ground nutmeg1/2 cup unsalted butter, room temperature1/2 cup cream cheese, room temperatureIngredients for filling:1/2 cup unsalted butter, room temperature1 cup brown sugar3 tablespoons maple syrup1 tablespoon cinnamon2 cups fresh or frozen blueberriesPreparation:Using a mixer fitted with the paddle attachment, dissolve yeast in water and allow to sit for 5 minutes.Add milk, egg and sugar and blend. Add flour, salt and nutmeg and mix for 1 minute to combine. Add butter and cream cheese and knead for 5 minutes on medium speed. Place dough in a lightly oiled bowl, cover and let rest 1 hour in a warm place.Preheat oven to 180 oC.For the filling, combine butter, sugar, maple syrup and cinnamon. Spoon a tablespoonful of filling into bottom of each cup of a greased 12-cup muffin tinOn a lightly floured surface, roll out dough into a rectangle 1 cm thick. Spread remaining filling over the dough, sprinkle with blueberries and roll up lengthwise. Slice dough into 12 equal portions and arrange them in muffin tin.Allow to rise for 30 minutes. Bake 30 minutes, and turn out onto a plate while still warm. Let it cool down a little before serving.Enjoy!
Share the post "Odwrócone ślimaczki jagodowe / Upside down blueberry rolls"


