ßßß
Ostatnio trafiłam na książkę B. Ojakangas "Chleb. Pieczemy w domu", w której znajduje się cała masa przepisów na różne chleby i bułki - przepisy pochodzą z różnych stron świata i niektóre są naprawdę udziwnione... Nie wszystkie mi się spodobały. Niektóre zdecydowanie nigdy nie pojawią się w mojej kuchni. Ale przepis na ciasto podstawowe ujął mnie od razu. Kiedyś prezentowałam przepis na pączki z lodówki i w swoim czasie cieszył się Waszym zainteresowaniem. Ten przepis jest jeszcze inny, ale ciasto też wyrasta w lodówce. Mało tego - zgodnie z sugestiami autorki - surowe ciasto można trzymać w lodówce do 4 dni i w każdej chwili wyjąć i upiec. U mnie nigdy nie wytrwało tyle, zawsze wcześniej zostało upieczone i zjedzone, ale często zdarza mi się robić je wieczorem, a piec dopiero rano. Rośnie obłędnie! i jak dla mnie ma jeszcze tę zaletę, że nie jest nadmiernie słodkie. Idealne wręcz z ciepłym mlekiem lub kakao, ale z czarną kawą w porze śniadania jest też fantastyczne - mój typ :-)Dziś proponuję Wam w wersji z rabarbarem, ale równie dobrze smakuje też z każdym innym dodatkiem. Z samego ciasta bez dodatków możecie też upiec fantastyczną chałkę :-)SKŁADNIKICiasto podstawowe:5 szklanek mąki pszennej (w oryginale 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej i 3 chlebowej lub zwykłej)50 g drożdży (w oryginale 2 paczki drożdży instant)1/2 szklanki ciepłej wody1 szklanka letniego mleka1/2 szklanki stopionego masła1/2 szklanki cukru (w oryginale cukier brązowy)3 jajka1 łyżeczka soliDodatkowo:7 grubych łodyg rabarbaru5 czubatych łyżek cukru1 łyżeczka cynamonu2 - 3 łyżki cukru trzcinowegoMąkę wsypujemy do dużej miski, dodajemy sól, mieszamy i robimy dołek pośrodku. Drożdże rozpuszczamy w wodzie. Jajka roztrzepujemy z mlekiem, dodajemy cukier i mieszamy razem. Do dołka w mące wlewamy mieszankę jajeczną, masło i drożdże z wodą, delikatnie mieszamy i odstawiamy na chwilę, żeby tylko mieszanka "ruszyła", a następnie zagniatamy ciasto. Wyrabiamy je do momentu aż swobodnie będzie odchodziło od ręki. Ciasto jest luźniejsze niż tradycyjne ciasto drożdżowe. Przykrywamy miskę i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na kawałki długości ok. 2 cm. Następnie wkładamy je do miski, zasypujemy cukrem i cynamonem i potrząsając miską oblepiamy wszystkie kawałki (cukrem i cynamonem).
Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy (mnie płat po rozwałkowaniu zajął całą stolnicę, a mam dużą drewnianą ;-) ). Rozkładamy na nim rabarbar - 1/4 szerokości zostawiamy bez owoców. Zaczynając od brzegu z owocami zwijamy roladę w kierunku pustego brzegu, a następnie dzielimy ją na 12 grubych kromek.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową (wtedy musicie nasmarować ją tłuszczem i posypać mąką). Kawałki ciasta układamy ciasno koło siebie "ślimakami" do góry. Posypujemy cukrem trzcinowym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 - 50 minut.Pycha!!!
