ßßß Cookit - przepis na Muffiny z mango i białą czekoladą

Muffiny z mango i białą czekoladą

nazwa

Wykonanie

Share the post "Muffiny z mango i białą czekoladą"
Muffiny to chyba najszybszy sposób na deser, gdy masz a ochotę na słodkie ciasto, a niestety mało czasu na jego wykonanie. Tym razem miałam zalegające duże i dojrzałe mango i standardowo białą czekoladę (uwielbiam!). Efekt? Rewelacja w niecałą godzinę z wystudzeniem! Muffiny są puszyste i wilgotne, z wyczuwalnymi kawałkami mango i białej czekolady. Polecam!
Muffiny z mango i białą czekoladą (ok. 15 szt.)
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
1 łyżka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
2 łyżek niesolonego masła, roztopionego i wystudzonego
3/4 szklanki mąki
2 duże jajka
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 1/2 szklanki jogurtu greckiego
1 duże mango obrane i pokrojone w kostkę
100 g białej czekolady pokrojonej w kostkę
cukier perlisty do posypania (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200 oC.
W misce wymieszaj mąkę,proszek do pieczenia,sodę, sól i odstaw.
W misce miksera ubij na puszystą masę masło i cukier (ok 3 minuty). Następnie dodawaj po 1 jajku, do dokładnego połączenia się składników i wsyp cukier waniliowy.
Dodaj do ubitych składników połowę miksu z suchych składników, wymieszaj i dodaj połowę jogurtu,znowu wymieszaj. Następnie dodaj drugą cześć sypkich składników i później drugą połowę jogurtu. Miksuj całość aż uzyskasz jednolitą masę.
Wrzuć do masy mango i białą czekoladę i delikatnie wymieszaj całość najlepiej łyżką.
Do formy na muffiny włóż papilotki lub spryskaj specjalnym sprayem przeciwko przywieraniu.
Wypełnij papilotki masą i posyp cukrem perlistym jeśli używasz.
Włóż do piekarnika i piecz 8 minut, następnie zmniejsz temp. do 180 oC i piecz przez kolejne 12 minut (lub do suchego patyczka).
Po wyjęciu z piekarnika pozwól muffinkom pozostać w formie przez 5 minut, następnie wyjmij je do całkowitego wystygnięcia.
Share the post "Muffiny z mango i białą czekoladą"
Źródło:http://karmelowy.pl/muffiny-z-mango-i-biala-czekolada