ßßß
Dziś bardzo za mną chodziło coś słodkiego. Cały dzień wytrzymałam, ale na wieczór postanowiłam zrobić sobie drobną przyjemność w wersji mini:)Do wersji mini potrzebujemy:(wersja maxi zakłada dużo więcej czekolady)70g czekolady gorzkiej (lub gorzkiej i białej) pokrojonej w większą kostkę70g mąki przennej60g cukru (dałam trochę białego i trochę brązowego)2 łyżki płatków migdałowych1 jajko1/4 łyżeczki sody oczyszczonej2 łyżeczki cukru waniliowegoszczypta soli50g masła (temperatura pokojowa)1. Przesianą mąkę, sól, sodę mieszamy w misce.2. W drugiej misce ubijamy masło z cukrem. Dodajemy do tego jajko i ponownie ubijamy - około 5 minut.3. Dodajemy zawartość miski z sypkimi składnikami do mokrych składników i razem chwilę ubijamy. Następnie dodajemy czekoladę i migdały i mieszamy łyżką.4. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Na blaszce kładziemy papier do pieczenia i łyżką nakładamy kulki ciasta, lekko je uklepując. Pozostawiamy między ciastkami odstępy, gdyż w trakcie pieczenia rozleją się:)Pieczemy 12-14 minut, aż będą brązowe.Z tej ilości składników wyszło mi 10 ciastek.Jeśli dodamy więcej czekolady (lub jeszcze orzechy) będą ładniej wyglądały na wierzchu.