ßßß
Scroll down for recipe in English(6-8 porcji)Składniki:1 kg ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę¼-½ kapusty, posiekanej100 ml mleka50 g masła1 łyżka musztardy Dijon2 łyżeczki oleju roślinnego350-400 g kiełbasek wieprzowych Konspol2 średnie cebule, pokrojone w ósemki4 marchewki, obrane i pokrojone w grube plastry2-3 gałązki tymianku, plus do podania400 g grzybów, pokrojonych na połówki lub ćwiartki400 ml czerwonego wina, wytrawnego300 ml bulionu wołowegoPrzygotowanie:Włóż ziemniaki do wrzącej i osolonej wody, gotuj przez 15 minut, z czego na kilka ostatnich minut dodaj kapustę. Odcedź po czym dodaj mleko i masło do garnka z ziemniakami, podgrzej i rozgnieć na puree. Dopraw solą, pieprzem i musztardą do smaku.W międzyczasie w patelni dostosowanej do zapiekania w piekarniku rozgrzej na średnim ogniu olej, włóż kiełbasę, cebulę i marchew. Smaż przez około 5 minut, do ładnego zarumienienia, po czym wyjmij kiełbaski na talerz i odstaw.Włącz piekarnik i rozgrzej do 200 oC. Zwiększ ogień pod patelnią i włóż grzyby wraz z tymiankiem, smaż do zarumienienia, przez około 3 minuty. Wlej wino i gdy jego połowa odparuje, dodaj bulion i gotuj aż marchewka zmięknie a sos lekko zgęstnieje. Dopraw do smaku i włóż ponownie kiełbaski do patelni.Wyłóż puree na kiełbaski w sosie, przykryj folią aluminiową i włóż do piekarnika na 30 minut. Następnie zdejmij folię i piecz kolejne 10 minut do zarumienienia.Wyjmij zapiekankę z piekarnika, posyp tymiankiem i podawaj.Smacznego!
English versionSausage, vegetable and mash bake(6-8 porcji)Ingredients:1 kg potato, peeled and cut into cubes¼-½ cabbage, shredded100 ml milk50 g butter1 tbsp Dijon mustard2 tsp vegetable oil350-400 g good-quality pork sausages Konspol2 medium onions, cut into eights4 carrots, peeled and thickly sliced2-3 thyme sprigs, plus extra to serve400 g mushroom, halved or quartered400 ml dry red wine300 ml beef stockPreparation:Boil the potatoes in salted water for 15 mins, adding the cabbage for the final few minutes of cooking and drain. Add the milk and butter to the pan, warm through, then mash into the potatoes and cabbage and season with salt, pepper and mustard.Meanwhile, heat a large, shallow flameproof dish or a large non-stick frying pan, add the sausages, onion and carrots. Cook for about 5 mins until nicely golden and the shallots are starting to soften. Lift the sausages out, then set aside.Heat oven to 200 oC. Turn up the heat under the pan, tip in the thyme and mushrooms, then fry until golden, about 3 mins. Splash in the wine, then let it bubble and reduce by half, next add the stock and simmer until it has reduced a little to make a shiny gravy, and the carrots are cooked through. Season, then add the sausages to the gravy.Spoon the mixture into a baking dish or keep in the pan if it’s ovenproof. Top with the mashed potato and bake, covered with foil, for 30 mins, removing the foil for the final 10 mins to brown the mash. Sprinkle with a little thyme to serve.Enjoy!




