ßßß
Składniki: na 4 porcje400g ziemniaków (obranych)2 łyżki masła plus łyżka do posmarowania blachy2 - 3 łyżki mleka plus łyżka do posmarowania puree4 duże cebule250g kiełbasy( np. toruńskiej)1/4 pęczka natki pietruszki1łyżka oleju
Wykonanie:Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie.Następnie ugniatamy, dodając masło i mleko na gładką masę uważając aby nie było grudek.Odstawiamy.Cebulę kroimy w pióra, a kiełbasę w kostkę.Na rozgrzaną patelnię wlewamy łyżkę oleju - podsmażamy kiełbasę .Kiełbasę przekładamy do talerzyka i na tym samym tłuszczy smażymy cebule.Cebulę smażymy chwilę, jeśli się zeszkli jest gotowa. Będziemy ją zapiekali w piekarniku, więc nie smażymy jej na złoty kolor.Blachę smarujemy masłem.Puree ziemniaczane wkładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blachę z końcówką o kształcie gwiazdki tworząc okrąg, lub nakładamy łyżką, potem widelcem nadajemy pożądany kształt - gniazdo.Puree smarujemy pędzelkiem maczanym w mleku.Do środka gniazdek wkładamy zeszkloną cebulę, a na nią podsmażoną kiełbasę. Wsadzamy do nagrzanego do 200*C piekarnika i zapiekamy do zarumienienia się gniazdek ( ok. 30 - 35 minut)Gotowe puree dekorujemy posiekaną natką pietruszki.Podajemy gorące.