ßßß
1łyżka oleju500 g porów, pokrojonych na plastry1 cebula, posiekana6 łyżek białego wytrawnego wina6 łyżek rosołku z kostki2 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę300 g kiełbasy3-4 łyżki śmietany(creme fraiche)posiekana natka pietruszki, do przybraniaOlej podgrzewamy w dużej patelni, dodajemy pory i cebulę i smażymy 3-4 minuty, do miękkości warzyw. Przyprawiamy, dolewamy wino i rosołek, przykrywamy i podgrzewamy przez 10 minut.Dodajemy pokrojone ziemniaki, przykrywamy i ponownie podgrzewamy do momentu aż ziemniaki lekko zmiękną.Nakłuwamy kiełbasę i umieszczamy na wierzchu warzyw. Zmniejszamy gaz, przykrywamy naczynie i delikatnie podgrzewamy przez 20 minut. Wyciągamy kiełbasę i kroimy na poprzeczne dość grube plastry. Mieszamy śmietanę z warzywami i wykładamy na talerz. Na wierzchu kładziemy plastry kiełbasy i posypujemy pietruszką.Przepis z "GoodFood 500 triple-tester recipes"