ßßß Cookit - przepis na Marynowane cytryny - My Blueberry Corner

Marynowane cytryny - My Blueberry Corner

nazwa

Wykonanie

Poziom trudności
Marynowane cytryny są bardzo popularne w marokańskiej kuchni. Świetnie komponują się z kurczakiem, jagnięciną i rybami. Ostatnio wykorzystałam jedną taką cytrynę do przyprawienia kurczaka. Mój najmłodszy syn, ogłosił go „najlepszym na świecie” pieczonym kurczakiem. Ale o tym w kolejnym przepisie.
Porcja na 1 litrowy słoik (w zależności od wielkości cytryn)
Składniki:
8 cytryn
200 g gruboziarnistej soli morskiej
40 ziaren pieprzu
3 liście limonki kaffir
Sposób przygotowania:
Cytryny wyszorować szczoteczką i sparzyć wrzątkiem.
5 cytryn przekroić na krzyż, ale nie do końca i ułożyć w sporym słoiku.
Z pozostałych cytryn wycisnąć sok, a ich skórki przekroić na połówki i włożyć do słoika.
Wsypać ziarna pieprzu i sól. Dodać liście limonki kaffir i zalać sokiem z cytryn.
Zakręcić i schować do lodówki na 3-4 tygodnie, codziennie wstrząsając, najlepiej do całkowitego rozpuszczenia soli.
Smacznego!
Źródło:http://jagodzianka.com/2015/01/marynowane-cytryny