Wykonanie
Poziom trudnościMarynowane
cytryny są bardzo popularne w marokańskiej kuchni. Świetnie komponują się z
kurczakiem,
jagnięciną i
rybami. Ostatnio wykorzystałam jedną taką
cytrynę do przyprawienia
kurczaka. Mój najmłodszy syn, ogłosił go „najlepszym na świecie” pieczonym
kurczakiem. Ale o tym w kolejnym przepisie.Porcja na 1 litrowy słoik (w zależności od wielkości
cytryn)Składniki:8
cytryn200 g gruboziarnistej
soli morskiej40 ziaren
pieprzu3 liście
limonki kaffirSposób przygotowania:
Cytryny wyszorować szczoteczką i sparzyć wrzątkiem.
5
cytryn przekroić na krzyż, ale nie do końca i ułożyć w sporym słoiku.
Z pozostałych
cytryn wycisnąć sok, a ich skórki przekroić na połówki i włożyć do słoika.
Wsypać ziarna
pieprzu i
sól. Dodać liście
limonki kaffir i zalać
sokiem z cytryn.
Zakręcić i schować do lodówki na 3-4 tygodnie, codziennie wstrząsając, najlepiej do całkowitego rozpuszczenia
soli.
Smacznego!