ßßß Cookit - przepis na Grillowana dorada

Grillowana dorada

nazwa

Wykonanie

Pin It
Ryby lubię za to, że można je przygotować szybko i z minimalna ilością składników. Sól, pieprz, jakieś zioła i w kilka dosłownie minut mamy gotowe pyszne i zdrowe danie. Dziś zapraszam na aromatyczną doradę z grilla. Prosto, łatwo i smacznie.
Czas przygotowania: 20 minut
Proporcje dla 2 osób
Składniki:
2 wypatroszone dorady
1 łyżeczka masła
gałązki świeżego rozmarynu
sól morska gruboziarnista
pieprz
cząstki cytryny
Wykonanie:
Ryby płuczemy pod zimną wodą i wycieramy ręcznikiem papierowym. Do środka wkładamy po kawałku masła, parę igiełek rozmarynu, solimy i pieprzymy. Rybę również delikatnie solimy z zewnątrz.
Układamy na rozgrzanym grillu lub na patelni grillowej, okładamy gałązkami rozmarynu i pieczemy z każdej strony, aż skórka lekko zbrązowieje. Czas grillowania zależy od temperatury, na grillu ryba szybciej będzie gotowa, niż na patelni.
Doradę podajemy skropioną cytryną.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2016/01/grillowana-dorada.html