ßßß
Składniki (4-6 porcji):160 g młodych liści mniszka (bez łodyżek)150 g białej części poraśrednia cebula2-3 ząbki czosnku4 grube plasterki wędzonego boczku1 łyżka masła klarowanego1 litr wywaru warzywnego1 szklanka kremówkisól, świeżo mielony czarny pieprz80 g sera grana padano (albo Dziugasa)Cebulę pokrój w piórka, pora na cienkie plasterki. Zeszklij na klarowanym maśle razem z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku i dodaj do wywaru warzywnego. Zagotuj.Młode liście mniszka opłucz w zimnej wodzie (jeśli boisz się, że nie unikniesz goryczki, możesz je na kwadrans zanurzyć w zimnej wodzie z dodatkiem soli) i włóż do gotującego się wywaru. Trzymaj na średnim ogniu przez 5 minut, następnie zmiksuj, wlej kremówkę i jeszcze raz zagotuj.Boczek pokrój w kosteczkę i podsmaż na chrupko na patelni. Dodaj do zmiksowanej zupy, dopraw do smaku pieprzem i solą.Podawaj z wiórkami sera (świetnie do ich robienia nadaje się obieraczka do warzyw).
Related PostsBabka ziemniaczana z białą kiełbasąQuiche z zielonymi szparagami i boczkiemOmlet ze szparagami i dymką (z piekarnika)Zupa pomidorowa z pietruszkowymi kluskami lanymi