ßßß Cookit - przepis na Szynka pieczona z wiśniówką, faszerowana śliwkami i żurawiną

Szynka pieczona z wiśniówką, faszerowana śliwkami i żurawiną

nazwa

Wykonanie

Ha! Uściślę – triumfalne „Ha!”. Udało mi się zrobić mięso z owocami, które mój Pan i Władca zatwierdził, zjadł z lubością, nie zgłaszając żadnych reklamacji, a na pytanie: „jak smakowało?”, nie odpowiedział, jak to zwykle bywa, „ale się nażarłem”, tylko „no! dobrze!”
– jeśli czytacie mojego bloga od początku, to wiecie, że mój PiW fanem owoców z mięsem nie jest. Stąd też moja radość 😉
Nie pytajcie, skąd pomysł – to była improwizacja. Strzałem w dziesiątkę okazało się polanie mięsa wiśniówką (domową, dość słodką, mającą około 40% alkoholu). Sosik, który powstał w trakcie pieczenia miał bardzo świeży (od rozmarynu), owocowy zapach (bo i śliwki, i żurawina, i naleweczka). Wypróbujcie koniecznie! I eksperymentujcie w kuchni 😉
Składniki :
1 kg szynki wieprzowej
10 dag suszonych śliwek
10 dag suszonej żurawiny (całe owoce)
50 ml wiśniówki
majeranek, rozmaryn, sól, kolorowy pieprz (świeżo mielony)
olej rzepakowy lub oliwa
Dzień wcześniej przygotuj szynkędługim ostrym nożem wytnij w niej kieszeń i napełnij śliwkami oraz żurawiną, następnie natrzyj ją dość obficie solą, świeżo mielonym pieprzem, majerankiem i rozmarynem. Skrop olejem, przełóż na talerz, przykryj szczelnie folią spożywczą i odłóż do lodówki na noc.
Na drugi dzień krótko obsmaż szynkę z każdej strony, aby w mięsie zamknęły się pory – będzie bardziej soczyste. Przełóż razem z tłuszczem, na którym się smażyło, do naczynia żaroodpornego i polej wiśniówką. Naczynie przykryj pokrywką lub folią aluminiową i piecz przez godzinę w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie odkryj mięso i polej sosem*. Piecz jeszcze przez pół godziny bez pokrywki, podlewając ponownie po 15 minutach. Po upieczeniu pozwól mięsu „dojść” – trzymaj je w uchylonym piekarniku przez 45 minut. Potem pokrój i podawaj.
*możesz też piec w rękawie i rozciąć go na ostatnie pół godziny.
Related Posts
Żytni razowiec z suszonymi śliwkami
Rozmarynowe mini bułeczki zapiekane z serem
Szynka wieprzowa z cebulkami pieczona w piwie
Pieczony boczek z oregano
Zupa zbójecka
Źródło:http://agatagotuje.pl/szynka-pieczona-z-wisniowka-faszerowana-sliwkami-i-zurawina