ßßß
Składniki (na 10 średnich muffin):200 g mąki pszennej (typ 650)2/3 łyżeczki sody oczyszczonejprzyprawy: 1/2 łyżeczki soli morskiej, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1/2 łyżeczki białego pieprzu175 ml mleka50 g margaryny do pieczenia Kasia albo masła1 jajko50 g świeżego, młodego szpinaku (baby)15 czarnych oliwekkilka pomidorków koktajlowychkilka listków bazylii do dekoracjiSzpinak umyj, dokładnie otrząśnij i bardzo drobno posiekaj albo zmiksuj (ale nie na papkę). Oliwki pokrój na niezbyt grube plasterki, pomidorki na połówki. W rondelku rozpuść margarynę do pieczenia Kasia.Do jednej miski przesiej sypkie składniki (mąkę, sodę i przyprawy).W drugiej misce roztrzep mleko z jajkiem, płynną margaryną (lub masłem) i rozdrobnionym szpinakiem. Połącz mieszaninę z suchymi składnikami. Wymieszaj i dodaj oliwki, następnie porozkładaj masę do foremek wyłożonych papilotkami (napełniaj do 2/3 wysokości), na wierzchu ułóż połówki pomidorków rozcięciem ku górze (na wszystkich albo na wybranych).Piecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Sprawdź patyczkiem, czy są gotowe.Podawaj przyozdobione świeżą bazylią.

* piekłam w foremkach o wymiarach: 7 cm średnicy u góry i 5 cm średnicy na dole/wpis zawiera lokowanie produktu/Related PostsRozmarynowe mini bułeczki zapiekane z seremWytrawne muffiny z warzywami i seremZielone naleśnikiBliny pszenno-gryczaneZielone szparagi po parysku (z sosem allemande)