ßßß Cookit - przepis na Szpinakowe muffiny z oliwkami i pomidorkami koktajlowymi

Szpinakowe muffiny z oliwkami i pomidorkami koktajlowymi

nazwa

Wykonanie

Są w życiu takie momenty, że czuję się jak zawodnik w kuchni MasterChefa. Najczęściej zdarza mi się to, gdy dzieciarnia zalicza godzinną południową drzemkę, a mnie dopada ochota na coś dobrego. Zaglądam wtedy do lodówki, a w mojej głowie rozbrzmiewa głos „masz niecałą godzinę, aby z tych składników przygotować coś dobrego”. Nie wnikajmy w to, że słyszę głosy, rozmawiam ze sobą albo mówię o sobie w osobie trzeciej – niektórzy rodzice tak już mają.
Nie tylko spontaniczne napady głodu, będące życiową koniecznością – bo przecież trzeba czymś naładować baterie wyczerpane przez dwa małe wampiry energetyczne – są motorem do przygotowania szybkiej przekąski. Takim powodem może być też telefon od znajomych, którzy opętani wizją kończącego się karnawału, odwiedzają kogo popadnie, żeby się wyszumieć wszędzie – byle nie u siebie (wiadomo, sprzątanie).
Muffiny to idealny wypiek na ostatnią chwilę. A zielone muffiny z czarnymi oliwkami i podpieczonymi pomidorkami koktajlowymi, to już w ogóle kompletne szaleństwo! Szczególnie dla amatorów wytrawnych wypieków. Więcej inspiracji możecie znaleźć na stronie mojeciasto.pl . A Wy jakie macie pomysły na szybkie przekąski dla niespodziewanych gości, takie do przygotowania w przysłowiowe 5-10-15 minut? Podzielcie się ze mną 😉
Składniki (na 10 średnich muffin):
200 g mąki pszennej (typ 650)
2/3 łyżeczki sody oczyszczonej
przyprawy: 1/2 łyżeczki soli morskiej, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1/2 łyżeczki białego pieprzu
175 ml mleka
50 g margaryny do pieczenia Kasia albo masła
1 jajko
50 g świeżego, młodego szpinaku (baby)
15 czarnych oliwek
kilka pomidorków koktajlowych
kilka listków bazylii do dekoracji
Szpinak umyj, dokładnie otrząśnij i bardzo drobno posiekaj albo zmiksuj (ale nie na papkę). Oliwki pokrój na niezbyt grube plasterki, pomidorki na połówki. W rondelku rozpuść margarynę do pieczenia Kasia.
Do jednej miski przesiej sypkie składniki (mąkę, sodę i przyprawy).
W drugiej misce roztrzep mleko z jajkiem, płynną margaryną (lub masłem) i rozdrobnionym szpinakiem. Połącz mieszaninę z suchymi składnikami. Wymieszaj i dodaj oliwki, następnie porozkładaj masę do foremek wyłożonych papilotkami (napełniaj do 2/3 wysokości), na wierzchu ułóż połówki pomidorków rozcięciem ku górze (na wszystkich albo na wybranych).
Piecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Sprawdź patyczkiem, czy są gotowe.
Podawaj przyozdobione świeżą bazylią.
* piekłam w foremkach o wymiarach: 7 cm średnicy u góry i 5 cm średnicy na dole
/wpis zawiera lokowanie produktu/
Related Posts
Rozmarynowe mini bułeczki zapiekane z serem
Wytrawne muffiny z warzywami i serem
Zielone naleśniki
Bliny pszenno-gryczane
Zielone szparagi po parysku (z sosem allemande)
Źródło:http://agatagotuje.pl/szpinakowe-muffiny-z-oliwkami-i-pomidorkami-koktajlowymi