ßßß Cookit - przepis na DOJRZEWAJĄCE CIASTO NA PIERNIK

DOJRZEWAJĄCE CIASTO NA PIERNIK

nazwa

Wykonanie

To już ostatni moment na przygotowanie dojrzewającego ciasta na piernik staropolski. Przygotowuję go od kilku lat i jestem tym ciastem zachwycona. Z ciasta piekę piernik jeden lub dwa a z reszty przygotowuję pierniczki nadziewane marmoladą. Jednego roku zrobiłam z całego ciasta właśnie pierniczki, wyszły dwie duże miski, wystarczyło na ozdobienie choinki i na święta.
SKŁADNIKI :
250 g margaryny lub masła
2 szklanki cukru
1/2 szklanki miodu
2 opakowania przyprawy do piernika
3 jajka
1/2 szklanki mleka
3 płaskie łyżeczki sody
1 kg mąki pszennej
PRZYGOTOWANIE :
Margarynę z cukrem i miodem rozpuszczamy w garnku, nie gotujemy. Odstawiamy do wystygnięcia, następnie, do masy dodajemy jajka, mleko i mieszamy. Na koniec mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia. Wszystko łączymy mikserem na jednolite i gładkie ciasto. Przekładamy do szklanej miski, przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odkładamy na 4-6 tygodni w chłodne miejsce. U mnie dolna szuflada w lodówce. Ciasto podczas leżakowania zgęstnieje i będzie się nadawało do wałkowania.
Piernik lub pierniczki należy upiec kilka dni przed świętami, aby troszkę zmiękły.
Jeżeli pieczemy tylko piernik to ciasto dzielimy na trzy części, podsypując mąką rozwałkowujemy na grubość około 1 cm i pieczemy w formie keksowej każdy placek osobno w piekarniku w temperaturze 170-180 *C, przez około 20 minut. Następnie pierniki przecinamy wzdłuż i smarujemy powidłami, możemy polać na wierzchu płynną czekoladą, lukrem i ozdobić orzechami.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2014/11/dojrzewajace-ciasto-na-piernik.html