ßßß Cookit - przepis na Sałatka z brokuła, pomidorów i jajek

Sałatka z brokuła, pomidorów i jajek

nazwa

Wykonanie

Wielkimi krokami nadchodzi najbardziej „jajcarskie” święto w roku – Wielkanoc (wybaczcie mi mój rubaszny ton – nie należę do specjalnie praktykujących osób, święta mają dla mnie wymiar przede wszystkim kulinarny. Zapewne na starość mi się to zmieni :P). W ramach wstępniaka podam Wam przepis na dość popularną sałatkę z wykorzystaniem m.in. jaj. Trudno mi powiedzieć, skąd znam przepis. Parę razy jadłam ją u moich rodziców, a kilka miesięcy temu przypomniał mi o niej „Poradnik Domowy” (wydało się – prenumeruję owy).
Oczywiście zmieniłam trochę przepis na sałatkę z brokuła, pomidora i jajek (nie przepadam za takimi długimi tytułami, ale jak trza to trza – wujek google lubi takie zagrywki). Użyłam drobnych pomidorków (typu cherry), bo te duże, które teraz są w obrocie, mają obrzydliwy posmak plastiku. Całość polałam sosem majonezowo-jogurtowo-koperkowym. Pysznie się komponuje! Polecam z czystym sumieniem 😉
Składniki :
1 brokuł (ok. 50 dag)
25 dag pomidorków typu cherry
3-4 jajka na twardo
2 czubate łyżki majonezu
2 czubate łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka posiekanego koperku (świeżego)
sól
świeżo mielony pieprz
Brokuł opłucz, podziel na różyczki i wrzuć do wrzącej osolonej wody. Gotuj nie dłużej niż 5 minut (nie rozgotuj!). Odcedź i ostudź.
Jajka na twardo obierz ze skorupek i pokrój na ćwiartki.
Pomidorki opłucz i pokrój na ćwiartki.
Wymieszaj majonez z jogurtem, koperkiem, szczyptą soli i odrobiną świeżo mielonego pieprzu.
W dużej salaterce ułóż warstwę różyczek brokułu, jajek i pomidorków. Polej sosem. Schłodź w lodówce i podawaj 😉
Related Posts
Zupa ogórkowa z kaszą manną
Tarta „amonit” ze szpinakiem, fetą i ricottą
Bliny pszenno-gryczane
Pasta jajeczna
Zupa krem z brokuła, pietruszki i pora
Źródło:http://agatagotuje.pl/salatka-z-brokula-pomidorow-i-jajek