ßßß
Składniki (4-6 porcji):4 skrzydła indycze1 duża cebula4 łodygi selera naciowego3 spore marchewkiprzyprawy: 1 liść laurowy, 1 łyżeczka tymianku, 1 łyżeczka szałwii, 1 łyżeczka soli, czarny pieprz do smaku2 łyżki dobrego oleju rzepakowego albo oliwyWersja „oryginalna”: Skrzydła umyj i oczyść. Marchewkę obierz i pokrój w kostkę, seler naciowy pozbaw łyka i pokrój na plasterki, cebulę posiekaj. Do sporego, jak najszerszego garnka wlej olej lub oliwę . Na rozgrzany tłuszcz wrzuć warzywa i duś przez 5 minut, co pozwoli wydobyć ich smak. Następnie dodaj skrzydła, sól i listek laurowy, zalej taką ilością wody, aby wszystkie składniki były przykryte. Gotuj przez dwie godziny.Kiedy mięso będzie już miękkie, a wywar esencjonalny, wyłów skrzydełka, ostudź je i obierz z mięsa (skórę wyrzucam, bo nie lubię, ale można ją dodać do potrawki). Wrzuć z powrotem do garnka, dodaj resztę przypraw (szałwię i tymianek, pieprzu wg uznania) i ustaw na minimalnym płomieniu. Weź się za knedelki.Wersja „szybsza” : Dzień wcześniej na skrzydełkach z dodatkiem włoszczyzny ugotuj rosół (około 2,5 litra). Obierz mięso z kości i odlej 1-1,5 litra rosołu, a resztę zjedz lub wykorzystaj do innej zupyMarchewkę obierz i pokrój w kostkę, seler naciowy pozbaw łyka i pokrój na plasterki, cebulę posiekaj. Do sporego, jak najszerszego garnka wlej olej lub oliwę . Na rozgrzany tłuszcz wrzuć warzywa i duś przez 5 minut, co pozwoli wydobyć ich smak. Następnie dodaj obrane mięso i zalej rosołem, dodaj przyprawy i gotuj na wolnym ogniu przez pół godziny. W międzyczasie przygotuj knedelki.Knedelki:250 ml maślanki180 g mąki pszennej (t650)160 g mąki pszennej razowej1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej2 łyżki zimnego masła1/2 łyżeczki soli1 łyżeczka cukruDo miski przesiej obie mąki z sodą, wsyp cukier i sól. Dodaj masłem i rozrób palcami z mąką. Wlej maślankę i wyrób gładkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby dolej trochę maślanki lub dodaj więcej mąki.Stolnicę lekko oprósz mąką i rozwałkuj ciasto na grubość około 2 centymetrów i pokrój w romby, kwadraty lub inne kształty (możesz nawet powycinać foremką, jeśli masz taką fantazję).Delikatnie ułóż knedelki pojedynczą warstwą na powierzchni potrawki i przykryj pokrywką. Gotuj na średnim ogniu przez 10 minut. Nie mieszaj, bo nie urosną! Gotowe kluski powinny być puszyste i w środku mają przypominać bułeczki.

Related PostsPszenno-żytni razowiec na maślance z miodem gryczanym i słonecznikiemZielone naleśnikiPiersi z kurczaka z risottem wg Julii ChildRoladki z piersi kurczaka z cukinią i marchewkąZupa ogórkowa z kaszą manną