Wykonanie
W letnie, upalne miesiące zachciewa się nam romansów. Część populacji, skuszona opaloną nóżką i szczupłą kibicią albo umięśnionym torsem, snuje scenariusze
rodem z „Żaru tropików” tudzież ze „Słonecznego patrolu”, inni omdlewają z gorąca i popadają w rodzaj letargu, z którego budzą się dopiero pod wieczór…Do którego gatunku ja należę? Do tego skaczącego z kwiatka na kwiatek! Latem mnie również wabi obfitość kuszących kształtów – krągłe
arbuzy aż się proszą o to, by sprawdzić ich słodką soczystość, konkurując z
późnymi truskawkami i
czereśniami taniejącymi w szczycie sezonu…
Ogórki rozkosznie chrupią w letniej
sałatce, ocierając się bezwstydnie o muśniętego słońcem
pomidora, odzierając go przy okazji z drogocennej witaminy C, niczym wielolicy Gray niemrawą Anę z niewinności… Nie ma jednak nad czym załamywać rąk – z łatwością uzupełnia się te straty np. w innym posiłku – okazja do kolejnego wyskoku.Wybierając starannie partnerów kulinarnych romansów, przechodzę do zasadniczego punktu – ale co my właściwie będziemy razem robić? Dorwawszy dwie piękne
cukinie, postanowiłam udać się z nimi „do Włoch” i poczynić z nich frittatę.Czym jest frittata? To włoska potrawa podobna nieco do omletu albo hiszpańskiej tortilli de patatas. Do jej cech charakterystycznych należy to, że zawsze jest w niej chociaż jeden dodatkowy składnik, który łączy się z rozmieszanymi
jajkami, kiedy są surowe. Następnie całość smaży się powoli w niezbyt wysokiej temperaturze (nawet przez kwadrans), często pod koniec zapiekając w piekarniku. W przeciwieństwie do omletu, podaje się ją w formie „placka”, nie składa się jej.Ograniczeniem w doborze dodatków do fritatty jest tylko wyobraźnia. To danie świetnie nadaje się do sprzątania lodówki z różnych niedobitków
wędlin,
serów, warzyw.Pozostając we frywolnym klimacie, dodam, że zamiast marzyć o wygibasach
rodem z „50 twarzy Graya” może warto zagrać uległą
panią domu, która wie wszystko o 50 „twarzach” jajka?
Składniki (4 porcje):2
młode cukinie (razem ok. 600 g)5 dużych jaj2 gałązki
tymianku3 – 4 łyżki
oleju rzepakowego lub
oliwy z oliweksólpieprzCukinie umyj, osusz i pokrój w talarki o grubości około 5 mm.Na patelni rozgrzej 2 łyżki
oleju lub
oliwy i wrzuć plasterki
cukinii. Podsmażaj na niewielkim ogniu przez około 10 minut, aż ładnie się zrumienią.Dopraw do smaku
solą i
pieprzem. Odstaw.Do naczynia wbij
jajka i dokładnie je rozkłóć. Lekko
osól i wymieszaj z listkami
tymianku oberwanymi z dwóch gałązek.Na drugiej, rozgrzanej patelni rozprowadź 1-2 łyżki
oleju i wlej
jajka, dodaj od razu
cukinię, lekko potrząśnij patelnią, aby
jajka wniknęły pomiędzy plasterki i smaż na niewielkim ogniu, aż frittata lekko zrumieni się od
spodu (około 10 minut). Następnie ostrożnie przewróć ją na drugą stronę albo wstaw na kilka minut na najwyższy poziom piekarnika rozgrzanego do 200⁰C.Podawaj, kiedy lekko przestygnie albo na zimno.
Related PostsZupa z
sałaty i
zielonego groszku (i o przewrotności apetytów)Faszerowane
pomidory à la caprese
Drożdżowe racuchy z
jabłkami i
rodzynkamiDyniowe podpłomyki półrazoweNowoorleańska
sałatka coleslaw Nigelli